Denen+trekken+zich+terug+achter+hekwerk
Nieuws
©

Denen trekken zich terug achter hekwerk

Wilde zwijnen zijn de verspreiders van Afrikaanse varkenspest (AVP) in onder meer de Baltische staten, Polen, Hongarije en Roemenië. Deense varkenshouders en hun belangenorganisaties hebben met succes druk gezet op de overheid om het binnenlopen van met AVP besmette wilde zwijnen tegen te gaan. Een hek langs de 70 kilometer lange grens met Duitsland zou volgens hen een goede preventieve maatregel zijn.

Het Deense parlement heeft op 4 juni ingestemd met het optrekken van een anderhalf meter hoog hekwerk langs de Duitse grens. De bouw van de barrière zal waarschijnlijk in het najaar van start gaan. Een hekwerk werkt werend voor migrerende wilde zwijnen, maar omdat ze ook kunnen zwemmen is het geen veiligheidsslot op de landsdeur. Bovendien is de mens ook regelmatig oorzaak van het verspreiden van het AVP-virus.

Mocht varkenspest opduiken in Denemarken, dan kan dat de Deense varkenshouderij een miljardenstrop opleveren. Het sterk op de export van varkensvlees gerichte land zou te maken krijgen met een grenssluiting en een exportverbod voor varkens en varkensvlees totdat het land weer vrij van AVP zou zijn. Voor Nederland is zo’n rampscenario ook niet ondenkbeeldig. Alleen is een preventieve actie om een hekwerk langs de gehele grens met Duitsland en België te plaatsen niet realistisch.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer