Hygi%C3%ABnespecialist+gaat+boerenerven+betreden
Nieuws
©

Hygiënespecialist gaat boerenerven betreden

"Hygiënespecialisten gaan de eerste positie als  belangrijkste adviseur van de varkenshouder in Europa veroveren", stelt Mart Smolders, Divisiemanager Varkens bij MS Schippers. "Met de HyCare aanpak is de bigkwaliteit te verbeteren zonder gebruik te maken van (te) dure potjes."  Die boodschap ventileerde hij tijdens een bijeenkomst van varkenshandelaren.

Smolders was een van de inleiders tijdens de sectorbijeenkomst varkens van Vee&Logistiek Nederland op 15 mei in Oirschot. Daar kregen zo’n 30 handelaren actualiteiten en kennis over ontwikkelingen en innovaties in de varkenshouderij aangereikt. Smolders ging tijdens zijn presentatie in op het belang van een geborgde integrale hygiëne op de gezondheid en prestaties van varkens. De basis van de gezondheidspiramide op bedrijven met vee is hygiëne. “HyCare gaat over verantwoord hygiënisch gedrag van de mens, porievrije vloeren en wanden, een optimale reinigbaarheid, schoon drinkwater en gedegen ongediertebestrijding. Allemaal acties gericht op het voorkomen van ziektes en het verlagen van de infectiedruk.” Daar bovenop komen achtereenvolgens verzorging, vaccinatie en als laatste blokje het behandelen van dieren met antibiotica. Smolders: “Hoe steviger het fundament onder een bedrijf is, hoe robuuster de dieren zijn. Een betere gezondheid levert de varkenshouder veel voordeel op. HyCare stallen zijn echte rendementsstallen.”

Forse groei 


De resultaten van de HyCare aanpak bij vleesvarkens en biggen op het HyCare-proefbedrijf de Raamloop en diverse praktijklocaties leveren eenduidig bewijs. Het antibioticagebruik daalt meer dan 90 procent, voer wordt 5 procent efficiënter omgezet in vlees en varkens groeien gemiddeld 12 procent harder. Logisch is het volgens de divisiemanager ook dat minder dieren uitvallen en de slachtkwaliteit van de varkens verbetert. “Het werkt aanstekelijk. Steeds meer varkensbedrijven in binnen- en buitenland gaan met HyCare aan de slag”, benadrukt hij. Dit jaar hopen we door te groeien naar circa 200 bedrijven en varkensproductieketens in Nederland en Duitsland. We verwachten over vijf jaar een verzevenvoudiging van operationele bedrijven en dan zal HyCare ook in België flinke voet aan de grond hebben gekregen.”

Kennisontwikkeling en advies


Om de integrale hygiëne aanpak verder uit te rollen investeert MS Schippers in kennisontwikkeling en advieskracht. “Hoe meer we weten over de positieve effecten van HyCare op een gezonde en rendabele productie van varkensvlees, hoe overtuigender de aanpak in de markt gezet kan worden”, stelt Mart Smolders. “Bovendien is training en coaching nodig om de aanpak en hygiënisch gedrag ook consequent uit te voeren en vol te houden. Ik voorspel dat de hygiënespecialist op termijn de belangrijkste adviseur van de Europese veehouder zal worden.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer