Varkenssector+VK+halveert+antibioticagebruik
Nieuws
©

Varkenssector VK halveert antibioticagebruik

De varkenssector in het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft in twee jaar tijd het gebruik van antibiotica weten te halveren. In 2017 is het met 28 procent gedaald. Tussen 2015 en 2016 werd naar schatting al 34 procent vermindering gerealiseerd. Als de Britse varkenssector in dit tempo doorgaat, voldoet het aan de doelstelling. Een alliantie over het verantwoord gebruik van geneesmiddelen in de agrarische sector wil tussen 2015 en 2020 het antibioticagebruik met 60 procent verlagen.

Alle partijen in de productieketen van varkensvlees zijn blij met de fors gedaalde gebruikscijfers die uit het elektronische geneesmiddelenboek (eMB) zijn gerold. Deze database vertegenwoordigt 87 procent van de in het VK geslachte varkens. Het antibioticagebruik op varkensbedrijven is in een jaar tijd gedaald van 183 mg/PCU tot 131 mg/PCU (Population Correction Unit: 1 kilo aan lichaamsgewicht van voedselproducerende dieren). Het doel is om voor 2020 uit te komen op 99 mg/PCU (verbruik van maximaal 99 mg actieve stof aan antibiotica per kilo varken). Alle actieve stoffen die in de VK zijn verkocht aan varkenshouders worden gecorrigeerd naar gemiddelde dieraantallen en standaard gewichten. Vleesvarkens hebben een levend gewicht van gemiddeld 65 kilo, biggen 25 kilo en zeugen 240 kilo.

Effectief actieplan


De indrukwekkende prestatie toont volgens diverse organisaties aan dat het actieplan om het antibioticagebruik te verminderen en te verfijnen effect sorteert. Door preventie is de gezondheid en het welzijn van de varkens gehandhaafd bij een fors gedaald antibioticagebruik. Dat is te danken aan de samenwerking van varkenshouders, dierenartsen en andere bedrijfsadviseurs. De aanpak is essentieel voor de duurzaamheid van de Britse landbouw. Ook helpt het om de effectiviteit van de middelen in de toekomst te behouden.

Toch zal de voet op het gaspedaal moeten blijven om het doel structureel te gaan halen. Daarom moeten varkenshouders in regio’s beter samenwerken om bepaalde infecties aan te pakken. Dat meldt The Pig Site.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer