Wormbesmetting+verdwijnt+met+HyCare+aanpak
Nieuws
©

Wormbesmetting verdwijnt met HyCare aanpak

Aangetaste levers door een wormbesmetting zijn met de HyCare aanpak te elimineren. Op vleesvarkensbedrijven met een wormbesmetting zijn met de geïntegreerde hygiëneaanpak van MS Schippers per afgeleverd vleesvarken meerdere euro’s extra opbrengsten te behalen. De coating van vloeren en wanden tot een meter hoogte maakt korte metten met de wormbesmetting, meldt MS Schippers op haar website.

Ruwe betonnen roosters en vloeren vormen een constante bron voor worminfecties. Wormeieren kunnen tot vijf jaar in de poriën overleven. Continu lopen varkens dus het risico op een worminfectie. Als een bedrijf eenmaal is besmet met wormen, worden de poreuze bodems iedere ronde opnieuw ‘gevuld’ met miljoenen wormeieren.

"Het is buitengewoon moeilijk alle mestdeeltjes met wormeieren uit betonnen vloeren weg te spoelen, zeker als ze ruw zijn geworden", zegt Arjan Wermink, HyCare-coach en hygiënespecialist bij MS Schippers. "De reiniging kost extra tijd en meer water. Bovendien is het effect vaak toch nog slecht. Het is vrijwel onmogelijk een ruwe vloer grondig te desinfecteren. Het veroorzaakt altijd problemen."

Ruwe vloeren


In de praktijk komt de combinatie van ruwe vloeren en worminfecties nog steeds voor. Worminfecties kosten de varkenshouder veel geld: hoe hoger het aantal aangetaste levers, hoe hoger de kosten. Wermink: "Op een bedrijf met bijna 4.000 vleesvarkensplaatsen had gemiddeld 20 procent van de varkens een ontstoken lever. Bij zo’n flinke wormbesmetting zijn de kosten minstens 2,50 euro per afgeleverd mestvarken door een lagere groei, slechtere voederconversie en longproblemen. Ik kwam in contact met de varkenshouder en wist meteen dat het mogelijk moest zijn dit bedrijf geheel vrij te krijgen van de wormbesmetting als de HyCare-aanpak werd gebruikt. "

Gemotiveerd


De ondernemer was overtuigd en ging gemotiveerd van start. Het hele bedrijf werd onderworpen aan de HyCare-methode. "Het resultaat is echt geweldig", zegt Wermink. "Nadat alle hokken en paden waren gecoat en een volledige ‘HyCare’ ronde was gedraaid werd en nog slechts bij 1 procent van de varkens een wormbesmetting gevonden."

Sprong vooruit


Door de sterke daling van het aantal aangetaste levers maakt de varkenshouder een flinke financiële sprong vooruit. “Op zijn bedrijf is het meer dan 27.000 euro per jaar”, zegt Wermink. "Alleen al hierdoor kan de varkenshouder in korte tijd de investering in de coating terugverdienen. Hij presteert nu ook beter op veel andere gezondheidsaspecten, wat hem nog meer winst oplevert.”

Tijdsbesparing


Daarnaast is er een aanzienlijke tijdsbesparing. Het reinigen en desinfecteren van de afdeling gaat nu veel sneller en is ook effectiever. Bovendien geeft het een veel tevredener gevoel omdat het reinigen een duidelijk zichtbaar resultaat oplevert.

Lees hier het originele artikel.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer