Varkensvlees+vorig+jaar+flink+duurder
Nieuws
©

Varkensvlees vorig jaar flink duurder

De consumentenprijs voor varkensvlees is vorig jaar flink gestegen. De afgelopen tien jaar stegen de prijzen voor varkensvlees met ongeveer één procent. Vorig jaar was het 4,2 procent, meldt het CBS. Niet alleen de hogere varkensprijzen zijn hier debet aan.

Het CBS houdt de prijsontwikkeling van voeding voortdurend bij. Daaruit blijkt dat vlees en vleeswaren gemiddeld genomen de afgelopen 10 jaar met 17 procent zijn gestegen, dat wil zeggen 1,7 procent per jaar.
De prijsstijging is niet voor alle producten hetzelfde. Vlees van konijnen en wilde zwijnen steeg gemiddeld met bijna 2,5 procent per jaar en varkensvlees met maar één procent per jaar. Vleeswaren (waar natuurlijk ook varkensvlees in zit) stegen met 2 procent per jaar en vleesbereidingen met 1,7 procent.

Hogere varkensprijzen


De prijsstijging van varkensvlees vorig jaar is op zich wel te verklaren door de hogere prijzen die voor vleesvarkens werden betaald. “Of dat de enige reden is, valt te betwijfelen”, zegt Cor Pierik van het CBS. Het is al jaren duidelijk dat er niet zo veel verband is tussen de prijs die de consument betaalt en de prijs die een varkenshouder krijgt voor zijn varkens, of een melkveehouder voor zijn melk, enzovoort. Dat heeft met veel zaken te maken, zoals bijvoorbeeld ook contractuele afspraken.”

Andere kosten


De consumentenprijs in de winkel is daarnaast afhankelijk van andere kosten, zoals bijvoorbeeld de distributiekosten, de personeelskosten in de verwerkende bedrijven en supermarkt en de kosten in het winkelschap. Pierik: “Er komen steeds meer verschillende vleesconcepten en die kosten ook winkelruimte. De consument waardeert dat er wat te kiezen valt en kent waarde toe aan de vleesconcepten. Dat zou ten goede moeten komen aan de boeren.”

Meeste geld vleeswaren


Consumenten besteden het meeste geld aan vleeswaren, bijna dertig procent. Bijna 22 procent geven ze uit aan varkensvlees. Al is het aandeel varkensvlees nog hoger omdat er bij de vleeswaren ook varkensvleesproducten zitten, zoals ham en salami. Ook van de nummer drie in uitgavepatroon, de vleesbereidingen, is een deel varkensvlees. Dit is vlees in blik en bijvoorbeeld half-om-half gehakt.
Rund- en kalfsvlees staat op plek vier met bijna 16 procent en kip op de vijfde plaats met ruim 12 procent.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer