Varkensziekten+bij+wilde+zwijnen+zijn+risico
Nieuws
©

Varkensziekten bij wilde zwijnen zijn risico

De varkensziekten Actinobacillus pleuropneumonia (APP), Influenza A (griep) en Mycoplasma hyopneumoniae komen bij wilde zwijnen in Nederland voor. Dat blijkt uit onderzoek door de Gezondheidsdienst in opdracht van de POV. Vanwege de risico’s op verspreiding van deze ziekten en door de wilde zwijnen en de dreiging van Afrikaanse varkenspest pleit de producentenorganisatie voor aanscherping van het risicobeheer en nulstand van wilde zwijnen.

In Nederland worden wilde zwijnen standaard onderzocht op klassieke varkenspest, Afrikaanse varkenspest, de ziekte van Aujeszky en trichinella wormen. Andere ziekten worden niet standaard onderzocht.

De POV heeft nu 262 monsters van wilde zwijnen laten onderzoeken door de GD. Uit dit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de wilde zwijnen een keer besmet is geweest met Mycoplasma, ruim dertig procent met APP en ruim een kwart met griep. Daarentegen werd maar in één monster (0,5 procent) het PED-virus aangetroffen en in geen enkel geval het PRRS-virus. De onderzoekers veronderstellen dat er wel overdracht is van dit virus, maar dat het bij de wilde zwijnen snel uitdooft.

Uitwisseling varken zwijn
Op basis van het onderzoek constateren de onderzoekers dat het zeer aannemelijk is dat er uitwisseling plaatsvindt van ziektekiemen tussen wilde zwijnen en gehouden varkens. Dat Mycoplasma, APP en griep voorkomen bij de wilde zwijnen geeft aan dat er risico’s zijn op besmetting vanuit wilde zwijnen populaties naar varkenshouderijbedrijven. Hoe de uitwisseling plaatsvindt (via lucht of anderszins) is geen onderdeel geweest van deze studie.

Goede bio-security moet
Varkenshouders moeten dan ook altijd goede (externe) bio-security maatregelen nemen om contact tussen wilde zwijnen en gehouden varkens te voorkomen. Dat geldt ook voor indirecte contacten. Dus geen dieren in de stal, bezoekers, maar ook medewerkers en de varkenshouder zelf mogen alleen binnen na douchen en omkleden. Vrachtwagens moeten zoveel als mogelijk buiten het bedrijf blijven. Wagens voor veetransport moeten schoon en ontsmet zijn als ze het bedrijf opkomen. Bij vrachtwagens afkomstig uit de risicolanden voor Afrikaanse varkenspest moet de varkenshouder checken of ze de verplichte dubbele reiniging en ontsmetting hebben gehad.

Aanscherping beleid
Vanwege de risico’s op besmetting met deze infectieziekten en het risico op Afrikaanse varkenspest gaat de POV bij het ministerie van LNV, de provincies en Wildbeheereenheden aandringen op een aanscherping van het risicobeheer van wilde zwijnen. Belangrijk vindt de organisatie de handhaving van de nulstand van wilde zwijnen buiten de toegestane leefgebieden. Dat gebeurt momenteel niet.

Daarnaast zal de POV blijven communiceren over de risico’s van insleep van AVP. Er zijn bijvoorbeeld folders voor buitenlands personeel in meerdere Oost-Europese talen beschikbaar.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer