Mogelijk+preventief+vaccineren+tegen+MKZ+en+varkenspest
Nieuws
©

Mogelijk preventief vaccineren tegen MKZ en varkenspest

Voor de bestrijding van een aantal zeer besmettelijke dierziekten is een verplichte aanpak nodig. Tot nu toe bestaat die aanpak bij bijvoorbeeld Mond en Klauwzeer en Klassieke Varkenspest uit het ruimen van zieke en verdachte dieren. De Raad voor Dierenaangelegenheden zal in de komende Zienswijze ‘Ruimings- en vaccinatiebeleid’ pleiten voor meer preventie. Mogelijk betekent dat afstappen van het non-vaccinatiebeleid.

Maatschappelijke ontwikkelingen en veranderingen in de epidemiologie (de verspreiding van dierziekten) zijn voor de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) de aanleiding voor een heroverweging van het Nederlandse ruimings- en vaccinatiebeleid voor dierziekten.

Volgens de RDA moet het Nederlandse beleid ten aanzien van dierziekten en veehouderij gericht zijn op een duurzame veehouderijsector. Daarbij moet de preventie van dierziekten voorop staan, net als het dierwelzijn en circulariteit. Mogelijk moet daarom het non-vaccinatiebeleid voor dierziekten als Mond en Klauwzeer (MKZ) en Klasssieke Varkenpest (KVP) worden aangepakt.

Preventief vaccineren


Preventief vaccineren tegen MKZ en KVP is momenteel verboden. Bij een uitbraak van deze ziekten is het in theorie wel mogelijk om te werken met een noodvaccinatie maar dat stuit in de praktijk op problemen. De afzet van producten van gevaccineerde dieren is binnen de EU onvoldoende geregeld, ook al is die afzet binnen de EU toegestaan. Dit betekent dat bij een uitbraak van MKZ en KVP (en bijvoorbeeld ook vogelgriep) nog steeds besmette en verdachte dieren worden geruimd.

Non-vaccinatiebeleid


De RDA zal in de Zienswijze daarom antwoord geven op de vraag of het non-vaccinatiebeleid met ruimen of de theoretische optie tot noodvaccinatie nog de beste aanpak is. Mogelijk betekent dit dat het non-vaccinatiebeleid voor dierziekten als MKZ en KVP op de schop moet. Dat kan omdat er nieuwe vaccins zijn die onderscheid maken tussen gevaccineerde en geïnfecteerde dieren. Voor Afrikaanse Varkenspest zal die aanpak overigens niet mogelijk zijn, tegen deze ziekte is nog helemaal geen vaccin beschikbaar.

De presentatie van de nieuwe zienswijze is op 14 juni aanstaande. Daarbij zal de RDA zich ook uitspreken over de noodzaak van grootschalige ruimingen bij andere redenen dan de aanpak van dierziekten. Zoals onlangs de ruiming van eieren bij de fipronil affaire.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer