Potentie+van+paddenstoelen+in+diervoeding
Nieuws
©

Potentie van paddenstoelen in diervoeding

Kunnen paddenstoelen, die onder de meest extreme omstandigheden gedijen, een bron zijn van natuurlijke antibiotica voor toepassing in de diervoederindustrie? Dat vraagt zelfstandig adviseur voor de diervoedingsindustrie Ioannis Mavromichalis, zich af. Paddenstoelen zijn gemakkelijk te kweken en ze zijn relatief goedkoop.

Paddenstoelen gedijen op substraten zoals paardenmest en daarom moeten ze een of meerdere mechanismen hebben om pathogene bacteriën te bestrijden. De antibacteriële eigenschap van paddenstoelen is al vastgesteld bij meer dan 150 soorten. Maar er zijn nog heel wat soorten niet onderzocht op die eigenschap. Dus stelt Mavromichalis dat nog meer paddenstoelen zullen worden geïdentificeerd als potentiële bronnen van natuurlijke antibiotica.

Ingrediënt voor diervoeders


De diervoederindustrie heeft zich volgens Mavromichalis niet gefocust op paddenstoelen als ingrediënt voor diervoeders. Mengvoerbedrijven hebben zich te veel beziggehouden met het uit het voer halen van antibiotica als voerbespaarder en voor therapeutische inzet. Mavromichalis weet nog dat hij 14 jaar geleden al een studie aanhaalde waarin een paddenstoelenextract of gedroogde paddenstoelen in veevoeder werden verwerkt en vergeleken met voer met avilamycine. De resultaten van de paddenstoelenmiddelen waren wat betreft het therapeutische effect niet zo veelbelovend, maar het had wel een gunstige werking op de darmgezondheid. De onderzoekers concludeerden dat de hoge concentratie van de shitake met de antimicrobiële verbindingen verantwoordelijk was voor de positieve effecten. Daarna zijn er geen andere voedingsonderzoekers geweest die daarop zijn gaan voortborduren met voerproeven. Onlangs zijn de antibacteriële eigenschappen van paddenstoelen als middel om de menselijke voedselveiligheid te waarborgen, gepubliceerd in het tijdschrift 'Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety' met als titel ‘Antimicrobials from Mushrooms for Assurance Food Safety’. Volgens Mavromichalis is dat een geweldige beoordeling. Het beschrijft de vele soorten paddenstoelen met antimicrobiële eigenschappen en hun potentiële rol. “Misschien moeten we daar ook eens goed naar kijken voor mogelijke toepassing in diervoeding”, stelt Mavromichalis in zijn blog op www.wattagnet.com.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer