Schone+voersilo+broodnodig
Nieuws
©

Schone voersilo broodnodig

Voordat de warmste periode van het jaar aanbreekt, is het reinigen van voersilo’s een aanrader. Het is niet alleen geen overbodige luxe, maar ook min of meer een verplichting. Laat voer geen bron van tegenvallende resultaten zijn.

Vanuit IKB Varken is het een eis dat silo’s minimaal één keer per jaar worden geïnspecteerd op aanwezigheid van ongewenste voerresten, schimmelvorming en/of andere verontreiniging. Maar ook staat in de IKB-voorwaarden dat de ondergrond onder de silo’s schoon en verhard moet zijn. Deze vorm van silohygiëne is niet alleen goed voor uw dieren en uw portemonnee, ook is een schone plaats met voersilo’s een visitekaartje voor het bedrijf.

Aankoeken


Het voer loopt nooit leeg van onder uit de silo, maar van binnen uit. Als silo’s steeds worden bijgevuld, dan blijft het oudste voer vaak zitten. Dat zakt omlaag als een silo bijna leeg is of als er nieuw voer in de bijna lege silo wordt geblazen. Ouder voer is muffer en minder smakelijk. Bovendien kan schimmelvorming in de silo plaatsvinden. Schimmels kunnen gifstoffen (mycotoxinen) produceren. De temperatuur, aanwezigheid van vocht en de duur van de opslag hebben invloed op de vorming van schimmels. Daardoor kunnen soms moeilijk te herleiden en lastig te verklaren problemen ontstaan bij zeugen, biggen of vleesvarkens. Een verminderde vruchtbaarheid bij zeugen, prolapsen (uitstulping van de endeldarm) bij varkens, afstervende staartjes bij biggen. Maar ook een verlaagde weerstand, ondermaatse voeropname, verminderde groei of verteringsproblemen zoals diarree kunnen het gevolg zijn van een onvoldoende goed silomanagement.

Als het ontbreekt aan tijd of materieel om silo's grondig te reiningen, dan kunnen gespecialiseerde bedrijven worden ingeschakeld. Die kunnen silo’s droog en nat reinigen en zo nodig desinfecteren. Laat dan meteen de silo inspecteren op eventuele gebreken. Voer is te waardevol om extra risico's te lopen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer