Scoren+om+te+scoren
Blog
©

Scoren om te scoren

Op een koude donkere avond besloot ik alvast de IKB-controle voor te bereiden. Je hebt onderhand zo veel plannen, checklisten, handtekeningen, enzovoorts nodig dat ik het niet meer kan onthouden. Daarnaast waren er aanpassingen binnen het Beter Leven Keurmerk. Dus dat werd een extra kantooravond.

Zo kwam ook de klauwscore voorbij. Na het bestuderen van de gemaakte klauwscore zag ik al snel een paar 'drietjes' en 'viertjes'. De temperatuur begon al snel op te lopen toen ik las dat je - wanneer je nu een 3 of een 4 scoort bij de zeugen - een plan van aanpak moet maken én de klauwscore twee keer per jaar moet doen. Wel ja zeg, of we niets te doen hebben! Nijdig printte ik een blanco invullijst van de klauwscore uit. Vervolgens heb maar gauw de boel afgesloten. Dat kan ook wel anders, dacht ik. De stoom kwam uit mijn oren na een avond zitten in een kantoor tussen de vele papieren die weer up-to-date moeten zijn.

De volgende morgen was de lucht weer aardig opgeklaard. Eigenlijk was ik best nieuwsgierig naar de klauwscore van de voorgaande jaren. Omdat klauwen geen issue waren, had ik geen idee. Andere jaren waren de scores beter. Oh... dacht ik. Wat ik me ook weer besefte, was dat we afgelopen winter een tijdje te veel druk op de waterleiding hadden met natte hokken tot gevolg. Dit doet aan de klauwen geen goed. Heb zelf maar eens een dikke kloof of een eeltpit. Je werkt dan zelf ook niet zo lekker als normaal. Hoe kan ik dan van mijn zeugen verlangen dat ze wel top presteren? Ik besloot het eerst maar eens voor te leggen aan de voeradviseur. Die bleek veel meer kennis te hebben over de klauwen dan ik. Weer wat geleerd. Een kroonrandontsteking kan pas maanden later tot uiting komen, omdat deze ontsteking via een natte klauw eerst helemaal omhoog moet en dan pas naar buiten komt. Inderdaad hadden we een paar zeugen met een kroonrandontsteking. Iets wat we eigenlijk anders nooit zien. Nou ja op die ene in het jaar na dan.

De voeradviseur gaf nog als tip een mineralenmengsel aan het einde van de winterperiode en aan het begin van de herfst door het voer te mengen. Top! Mijn plan van aanpak was hier vast mee klaar.

En laten we eerlijk zijn: ik heb geen varkens om ze alleen te voeren, ik wil ze ook goed verzorgen. Alleen dan kunnen zeugen ook goede prestaties leveren. Ik heb inmiddels goede hoop dat de klauwen weer zijn zoals ze behoren te zijn: alleen scores van 'eentjes' en 'tweetjes'. Over een paar maanden zullen we het zien.

Ruth van der Haar
Varkenshoudster

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  2° / 0°
  90 %
 • Dinsdag
  4° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  85 %
Meer weer