Jarige+varkens%21
Blog
©

Jarige varkens!

Onlangs las ik een artikel dat een vleesvarkensbedrijf van 2.000 vleesvarkens € 35.000 meer kon overhouden door beter om te gaan met data. Ik dacht € 5 tot € 7,- per varken, dat kan nooit.
Kort geleden sprak ik een varkenshouder die ervaring met RIFD-oormerken had. Die gaf aan dat het bedrag wel kan kloppen. Er worden namelijk nog regelmatig varkens aangevoerd op de slachterij die jarig geworden zijn. Dus geen levenstraject van 6 maanden, maar zelfs meer dan het dubbele! Mulder rijk, boer arm. Ongelofelijk. Dat zoiets in deze tijd nog kan gebeuren.

Waar komt een dergelijke geldverslindende actie vandaan? Het blijkt, dat een overdreven focus op gewichtskorting vaak de oorzaak is. Of is het slordigheid? Jammer, want het kost bakken met geld. Door te sterk te focussen op één onderdeel, overzie je het geheel niet meer.

Om dit soort fouten te voorkomen ben ik sterk voorstander van uniformiteit op leeftijd.  Biggen die allemaal op dezelfde leeftijd naar de vleesvarkenshouder gaan. Met een meerwekensysteem in de fokkerij is dat automatisch het geval. Dit is een van de voordelen van dit productiesysteem in de zeugenhouderij.

Een ruimer aflevertraject bevordert het in één keer afleveren van varkens eveneens. De groei neemt hierdoor toe, omdat het laden van de voorlopers niet meer hoeft te gebeuren. Dit “toppen” levert stress op waardoor de groei daalt.  Verder stijgt de bezetting en neemt het werkgemak toe. Wellicht neemt de gewichtskorting wel iets toe.

Om het verjaren van varkens tegen te gaan, is niet alleen een ruim aflevertraject nodig. Ook dient uniform (-op leeftijd)  opgelegd te worden. Dit begint bij uniforme tomen bij spenen en bij geboorte.
Zo zie je maar weer; het begint allemaal bij het begin. Ook bij de jarige vleesvarkens!

 Pieter Swinkels
LEAN-coach

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer