Druk+op+de+varkensprijzen+in+2018
Nieuws
©

Druk op de varkensprijzen in 2018

De markt buiten Europa is niet onbelangrijk, maar 85 procent van de Nederlandse export van varkensvlees blijft binnen Europa. De stijgende productie in Europa, gecombineerd met een stabiele tot dalende Europese vraag, zorgt volgens ABN AMRO dan ook voor een druk op de varkensprijzen. De aantrekkende markt buiten Europa kan dit niet zo maar goed maken.

De verwachtingen voor 2018 zijn dan ook beduidend minder dan voor 2017. In 2017 kon de Nederlandse varkenssector nog profiteren van de gedaalde varkensproductie binnen Europa. De totale export vanuit Nederland groeide met 7 procent. Tegelijk daalde de export naar landen buiten Europa juist met 18 procent. Dat kwam omdat de export naar China in 2016 sterk was gestegen doordat de varkensproductie in dat land toen flink was gekrompen. In 2017 steeg de eigen Chinese productie weer en daalde de export naar dat land.

Toenemende vraag


Ondanks de toenemende productie zal de vraag naar varkensvlees vanuit de Aziatische landen de komende periode nog blijven toenemen, verwacht Nadia Menkveld, sectoreconoom bij ABN AMRO. “De eigen productie in met name China groeit wel, door met name nieuwe, professionele bedrijven, maar de consumptie groeit door de toegenomen welvaart voorlopig nog meer dan de productie.”

Importheffing China


Lichtpunt voor Nederland en Europa is daarbij momenteel dat China een importheffing van 25 procent gaat hanteren voor varkensvlees vanuit de Verenigde Staten als reactie op de importheffingen van de VS op staal en aluminium uit China. Hierdoor zijn er meer kansen voor de export van varkensvlees vanuit Europa naar China. Menkveld: “Punt is wel dat het varkensvlees vanuit de VS dan naar andere markten afgezet zal gaan worden met een dalende wereldmarktprijs als gevolg. Nederland en Europa zullen op de andere Aziatische markten meer concurrentie krijgen van de VS.”

Vierkantsverwaarding


De afzet van varkensvlees naar de Aziatische markten is misschien maar zo’n 15 procent van de productie vanuit Europa, maar wel belangrijk voor de prijsvorming. De afzet naar deze landen bestaat voor een flink deel uit producten die in Europa minder worden geconsumeerd. Voor een goede vierkantsverwaarding is deze afzet dus van belang. Bij de afzet naar Azië heeft Nederland het voordeel van een hoge kwaliteit en voedselveiligheid van het varkensvlees. Binnen Europa speelt dit minder, omdat de verschillen kleiner zijn.

Binnen Europa


Binnen Europa exporteert Nederland het meeste varkensvlees naar achtereenvolgens Italië (21 procent), Duitsland (19 procent) Griekenland (15 procent) en het Verenigd Koninkrijk (9 procent). De afzet van varkensvlees vanuit Nederland naar het Verenigd Koninkrijk zal voorlopig op peil blijven. Voor de komende jaren is een transitieovereenkomst gesloten waardoor er nog geen handelsbelemmeringen zullen komen. Voor de periode daarna is er nog geen zekerheid. De kans bestaat wel dat de afzet zal gaan dalen. De varkensproductie in het Verenigd Koninkrijk stijgt al en dat kan zich ook doorzetten. Als de Brexit dan wel is doorgevoerd en er handelsbelemmeringen komen, kan dit voor Nederland een probleem vormen, aangezien ongeveer 9 procent van onze varkensvleesexport naar het Verenigd Koninkrijk gaat.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer