Ervaring+opdoen+met+afdekken+prijsrisico%27s
Nieuws
©

Ervaring opdoen met afdekken prijsrisico's

Een stabielere voerwinst is mogelijk door als gesloten varkensbedrijf deel te nemen aan de pilot langetermijnprijs-systeem van Vion Pork. Met maximaal de helft van het aantal geleverde vleesvarkens per jaar kan een varkenshouder meedoen. Vion gaat samen met varkenshouders ervaring opbouwen in het beter managen van risico’s.  

Vion biedt met de LTP-systematiek een nieuw instrument voor risicomanagement van varkensbedrijven. De LTP-prijs ligt gedurende een kwartaal vast en als varkenshouders voor diezelfde periode afspraken maken met de voerleverancier over het vastzetten van de voerprijs, weten ze de voerwinst voor de varkens in de pilot. Deze voerwinst is afhankelijk van de technische resultaten: een lagere voederconversie of minder uitval op het bedrijf zorgt ervoor dat de varkenshouder een hogere voerwinst behaalt dan het gemiddelde, ook bij de Vion LTP-prijs.

Pilot duurt 1 jaar


Meedoen aan de pilot is mogelijk voor gesloten varkensbedrijven vanaf week 14 (26 maart). Instappen kan ook in de weken 18, 22 en 27. Tijdens de pilot is de periode van deelname minimaal 1 jaar voor een vast deel van de geleverde varkens: minimaal 10%, in stappen van steeds 10% tot maximaal 50%.
Allard Bakker, projectmanager Good Farming Balance binnen Vion Pork: “De  varkens die worden geleverd onder de LTP-systematiek kunnen niet  meedoen aan de Prijs Index Garantie – PIG -. De twee prijssystemen zijn complementair aan elkaar en ondersteunen elkaar. Het aanmelden van dezelfde varkens voor beide systemen is derhalve niet mogelijk.”

Gesloten bedrijven


De LTP-pilot is van toepassing op gesloten bedrijven; de systematiek is niet afhankelijk gemaakt van de fluctuerende wekelijkse biggenprijzen. “Op basis van de ervaringen in de pilot kijken we hoe we het LTP-systeem verder kunnen ontwikkelen en ook kunnen toepassen voor niet-gesloten bedrijven”, aldus Bakker.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer