Veel+meer+asbest+dan+gedacht
Nieuws
©

Veel meer asbest dan gedacht

De nieuwste inventarisatie in de provincie Gelderland laat zien dat er nog 20 miljoen vierkante meter op de daken ligt. Dat is 6 miljoen vierkante meter meer dan de vorige schatting. Ook in de provincie Overijssel ligt nog meer asbest dan gedacht. De deadline om voor 2024 alle asbest te verwijderen, wordt daarmee een stuk lastiger.

Dat de nieuwste inventarisatie hoger uitvalt dan gedacht, is voor Anton Legeland, van LNAgro geen verrassing. “De vorige inventarisatie was op basis van een LTO-enquête onder actieve boeren. Nu is naar alle gebouwen gekeken en ook naar asbestdaken op schuurtjes in de bebouwde kom.”

Hoeveel asbest er nu in totaal landelijk ligt, is de vraag. De vorige schatting ging uit van 100-120 miljoen vierkante meter. In Gelderland ligt dus al 6 miljoen vierkante meter meer dan gedacht. In Overijssel gaat het om 2 miljoen vierkante meter meer (vorige schatting was 10 miljoen vierkante meter). De kans dat er bijvoorbeeld ook in Noord-Brabant meer asbest ligt dan de 18 miljoen vierkante meter van de huidige schatting is zeker aanwezig.

Saneren asbest probleem


Het gaat door het hogere oppervlakte nog moeilijker worden om alle asbest voor 2024 van de daken te krijgen. Vorig jaar was er vanuit de landelijke subsidiepot 26 miljoen euro beschikbaar voor het verwijderen van asbest. Daarmee is 5,8 miljoen vierkante meter asbest verwijderd. Waarschijnlijk is er nog eens 10 tot 15 procent van deze hoeveelheid zonder subsidie verwijderd, schat Legeland. Het totaal komt dan op maximaal 6,8 miljoen vierkante meter uit.

Subsidiepot snel  leeg


Voor dit jaar en 2019 is er nog 33 miljoen euro subsidie beschikbaar. Die subsidie wordt zeer waarschijnlijk al dit jaar compleet gebruikt. Of er nog subsidie bijkomt als de pot leeg is en voor de jaren daarna is de vraag.
Met de huidige subsidie van 33 miljoen kan nog 7,3 miljoen vierkante meter asbest worden gesaneerd. Als er dan ook zo’n 10 procent zonder subsidie wordt gesaneerd, komt het totaal in 2018 op 8 miljoen vierkante meter uit.
Of die trend zich doorzet zonder subsidie is de vraag. Maar ook al gaat er jaarlijks 8 miljoen vierkante meter asbest van de daken, dan is er in 2024 nog pas 48 miljoen vierkante meter asbest verwijderd. Dat is nog niet de helft van wat nodig is.

Versnelling nodig


De aanpak van asbest moet dus veel sneller. Er zijn wel initiatieven voor, maar gemakkelijk komen die niet van de grond en dat zal zonder subsidie niet verbeteren. In Gelderland is Legeland betrokken bij de ‘Asbesttrein’. Dan is er een gezamenlijke aanpak waarbij alle asbestdaken in een gemeente worden gesaneerd. Door die gezamenlijke aanpak is dat efficiënter en goedkoper. “We zouden dat nu minimaal iedere maand in een gemeente moeten opstarten”, zegt Legeland. “Dat lukt nog niet omdat de ambtelijke molens in de gemeente en landelijk niet zo snel draaien. Er zal ook echt opnieuw subsidie beschikbaar moeten komen.”

Naast een goede subsidieregeling is het ook nodig te zoeken naar snellere werkmethoden en is er genoeg personeel nodig. In Limburg is momenteel een opleiding voor asbestsanering gaande. Of er daarmee dan genoeg personeel komt is de vraag, gezien de huidige krapte op de arbeidsmarkt.

Nieuwe techniek


Belangrijk is verder dat er weer toestemming komt om asbest met hulp van een kraan van het dak te kunnen halen. Daarnaast bieden nieuwe technieken mogelijk een deel van de oplossing. Er is volgens Legeland bijvoorbeeld een techniek met zuignappen in ontwikkeling waarmee meerdere golfplaten tegelijk van het dak kunnen worden gehaald.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer