E%2Dlearning+levert+nieuwe+inzichten
Achtergrond
©

E-learning levert nieuwe inzichten

Bijblijven in het vakgebied is nodig voor varkenshouders en hun medewerkers. Met E-learning varkenshouderij is dat gemakkelijk haalbaar. “Door de korte teksten en afwisseling met beeldmateriaal blijft het aantrekkelijk”, vindt zeugenhoudster Hanneke van den Corput. “Dat levert altijd wel wat nieuwe inzichten en ideeën op.”

Met ingang van 1 april is e-learning Varkenshouderij voor alle varkenshouders, hun medewerkers en andere geïnteresseerden beschikbaar. De eerste module De Kraamstal is dan online te bekijken via www.elearningvarkens.nl.

Afwisseling
Hanneke van den Corput heeft al voor die tijd de laatste proefversie van deze module bekeken. Belangrijk vindt ze de afwisseling in de module spreekt Hanneke aan. “Het is goed dat er overal foto’s of ander beeldmateriaal bij staan. Dat is nodig, dan blijf je verder lezen. Met alleen lappen tekst kom je er niet. De afwisseling met soms een filmpje en de vragen is goed. Het blijft interessant om door te gaan.”

Breed toepasbaar
In de module is rekening gehouden met verschillende typen bedrijven. Iedereen kan hier volgens de zeugenhoudster mee uit de voeten. “Het is zeker een goede methode voor scholieren en om je medewerkers op te leiden.”

Alle aspecten
De module behandelt alle aspecten van de kraamstal: van het inzetten van de zeugen, de voeding voor en na het werpen en het werpproces tot zaken als het liggedrag van de biggen en de noodzaak tot het bijvoeren van de biggen. Ook zaken als het verschil tussen doodgeboren biggen en gestorven tijdens de geboorte komen aan bod. Net als een wat minder prettige zaak als euthanasie van niet levensvatbare biggen.

De ervaren zeugenhoudster ontdekt in eerste instantie niet direct concrete leermomenten. “Bij het doorklikken van de module ziet ze toch nog wel wat nieuwe inzichten en ideeën. Daar kunnen we dan weer ons voordeel mee doen.”

Zes modules
De e-learning Varkenshouderij bestaat op dit moment uit zes modules: Kraamstal, Inseminatiestal en dragende zeugen, Biggenopfok, Vleesvarkens, Opfokzeugen en Varkenshouderij en omgeving. Later wordt dit mogelijk nog uitgebreid met andere verdiepende modules. De e-learning modules worden door Roodbont Publishers ontwikkeld voor het varkenshouderij-onderwijs, verenigd in CIV Agrifood. Door steun van Boehringer Ingelheim, Topigs Norsvin, Trouw Nutrition, Privon, STAOP en de Provincie Noord-Brabant worden de modules ook ter beschikking gesteld aan varkenshouders, bedrijfsleiders, medewerkers en andere geïnteresseerden uit de sector.

Klik hier door naar e-learning Varkenshouderij.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer