Aan alles komt een eind

Iedere ondernemer die de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, zal vooraf keuzes maken wat hij of zij met zijn bedrijf gaat doen. Zo gaat dat ook in de agrarische wereld. Het is al lang niet meer vanzelfsprekend dat een zoon of dochter het bedrijf overneemt. Waar dit wel zo is, worden jaren van tevoren al plannen gemaakt om dat mogelijk te maken. Zijn er geen opvolgers dan blijven mogelijkheden over als doorgaan, verhuren, verkopen of saneren.

Deze laatste situaties spelen ook bij mijn werkgever. Hij heeft de leeftijd om het rustig aan te doen en heeft geen opvolger. Hij heeft besloten een deel van het varkensbedrijf te saneren en de rest te verkopen. Ik was niet verrast toen hij mij hierover inlichtte. Ik was blij met de kans die hij mij gaf om het bedrijf voort te zetten. Samen met het thuisfront heb ik daar goed over nagedacht. We besloten om het overnemen van het varkensbedrijf niet te doen. Niet omdat ik het niet durf of dat het financieel niet mogelijk zou zijn, maar omdat het thuisfront niet 100% enthousiast is. Begrijpelijk, want ik ben 54 jaar en we hebben ook geen opvolger.

Samen met mijn werkgever is gekozen om een overeenkomst te maken voor het beëindigen van het arbeidscontract. Daarin zijn wettelijke verplichtingen aangeven over onder meer de opzegtermijn. Dit omdat het ongewis is wanneer een koop doorgaat en je niet weet of er bij de overname ook mogelijkheden zijn voor de huidige werknemer. We hebben 22 jaar met veel plezier samengewerkt en daar gaat nu een eind aan komen. Er lopen al wat concrete afspraken waarbij het niet zeker is of ik op het bedrijf kan blijven werken. Dus ga ik me ook oriënteren op een andere baan.

Ik maak me niet zo'n zorgen dat er in de varkenshouderij, waarbij toch mijn hart ligt en dan met name bij de vleesvarkenshouderij, geen passend werk voor mij is. Wel stel ik mezelf de vraag wat de verdere mogelijkheden zijn en of ik me nog in een andere richting zou willen ontwikkelen. Wij gaan, samen met het thuisfront, de opzegtermijn gebruiken om op deze vragen een bevredigend antwoord te krijgen. We zullen hiervoor het opgebouwde netwerk en social media gaan gebruiken.

Jan van de Weem
Bedrijfsleider bij Hermans Varkens

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
 • Maandag
  3° / 0°
  20 %
Meer weer