In+vier+stappen+naar+TOP%2Dondernemerschap
Achtergrond
©

In vier stappen naar TOP-ondernemerschap

Ondernemerscoach Antoon Sanders is een van de kartrekkers van de TOP-sessies die Varkens.nl samen met partners organiseert. Dagelijks spart hij met agrarisch ondernemers om hen ‘beter’ te laten worden en bij te laten blijven. Deelnemen aan de vier TOP-sessies in 2018 voegt daar een extra dimensie aan toe: het opereren als groep. “We mogen veel trotser zijn op de TOP-reeks die we al hebben neergezet.”

Wat heeft die cyclus dan opgeleverd?
“Het mooiste voorbeeld vind ik dat een van de ondernemers een vervolgtraject voor zijn teamleiders en bedrijfsleider heeft opgestart. Deze groep heeft een training van vier dagen gevolgd. Ze zijn geschoold op de thema’s zelfreflectie, communiceren met collega’s, leiding geven, structureren en plannen. Een heel waardevol groepstraject waarvan iedereen heel blij is geworden.”

Wat voegen TOP-sessies toe?
“In groepsverband ga je als ondernemers samen aan de slag om grenzen te verleggen. Die inzichten en ervaringen zijn te benutten voor het uitzetten van een strategie voor de toekomst van je eigen bedrijf. Ondernemers willen het steeds beter doen op thema’s als omgang met mensen, persoonlijke ontwikkeling, samenwerking en communicatie. Maar natuurlijk ook groeien aan de ‘harde’ kant van het ondernemerschap: euro’s, tussentijds monitoren en (her)financieren van bedrijven. De sterke interactie in de groep is heel waardevol!”

Kan er iets beter?
“Het blijft jammer dat ondernemers niet massaal warm lopen om aan zo’n groepsproces deel te nemen. Ze weten niet wat ze missen. Mensen die al hebben deelgenomen zijn onverdeeld enthousiast. Dat gun ik iedere ondernemer en bedrijfsleider.”

De vier TOP-sessies in 2018 worden anders van opzet?
“In de basis niet. De feedback van ‘groep 2017’ was positief. We hebben echt wat bereikt met elkaar. Dat willen we als organisatie vasthouden. Uit ervaring weet ik echter dat iedere ondernemersgroep een eigen dynamiek en diepgang heeft. Daar moeten we als trainers op inspelen. Wel leeft het idee ook ondernemers uit andere agrarische sectoren aan te laten sluiten. De onderwerpen en thematiek waarin deelnemers zich verdiepen, zijn niet sectorspecifiek.”

Wat kan de TOP-sessies aantrekkelijker maken?
“De ondernemers bij elkaars bedrijf op bezoek laten gaan. Dat kan waarde toevoegen en creëert verbinding met andere sectoren.”

In 2018 zijn de vier TOP-sessies: 1 - Persoonlijke effectiviteit; 2 - Leiderschap en teamwork; 3 - Strategisch managen en 4 - Effectief communiceren.

Meld u nu aan voor de eerste TOPsessie.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer