India%3A+slapende+vleesreus%3F
Nieuws
©

India: slapende vleesreus?

De economische groei in Azië gaat de komende jaren verschuiven. Waar China de afgelopen jaren de koploper was, is de economie in India in 2016 en 2017 al harder gaan draaien dan bij de Chinezen. Ook de komende twee jaar zal India jaarlijks 7,5 procent economische vooruitgang boeken. Daarmee zou India de status van snelst groeiende reus weer afpakken van China, meldt de prognose van ABN Amro.

Een bekend fenomeen is dat een economische versnelling een verandering in eetpatroon teweeg kan brengen. Nemen de inkomens van de middenklasse toe, dan stijgt vaak ook de consumptie van dierlijke producten. Als dat gaat gebeuren in India met haar bijna 1,3 miljard inwoners, dan kan een slapende vleesreus ontwaken.

Nu bungelen inwoners van India nog onderaan op de lijst van UN Food and Agriculture Organisation (FAO) wat betreft vleesconsumptie. Van de 177 landen waarvan de FAO de vleesconsumptie in kaart heeft gebracht, prijkt India met stip op de laatste plek. Een Indiër eet per jaar slechts 3,2 kilo vlees: 1,5 kilo rundvlees, 0,6 kilo pluimveevlees en 0,6 kilo geiten- en schapenvlees. De consumptie van varkensvlees scoort een magere 0,4 kilo per hoofd van de bevolking per jaar. Andere eiwitbronnen zijn ook nog eens goed voor een onsje dierlijk vlees.

Stel dat elke Indiër slechts 100 gram varkensvlees per jaar meer gaat consumeren, dan gaat het meteen om een enorm aantal varkens die extra opgegeten worden. Uitgaande van een geslacht gewicht van 95 kilo, dan zou dat ‘onsje per jaar erbij’ uitkomen op 1,4 miljoen vleesvarkens. Omgerekend is dat bijna 10 procent van de jaarproductie van alle Nederlandse varkensslachterijen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer