Tekorten+Rendac+drijven+destructietarief+op
Nieuws
©

Tekorten Rendac drijven destructietarief op

Rendac heeft de tarieven voor het ophalen, verwerken en vernietigen van kadavers in 2018 in beeld gebracht. Dat ligt als voorstel bij de LNV-minister Carola Schouten. Per af te voeren varkenskadaver zal de varkenshouder waarschijnlijk 80 cent meer moeten gaan betalen.

Het tariefvoorstel 2018 vermeldt hogere stoptarieven. Een reguliere stop stijgt met 26 cent naar 18,97 euro per stop. Een geplande vatenstop zal 6 cent goedkoper worden (13,73 euro per stop).

Wel verwacht Rendac in 2018 minder opbrengsten te genereren uit de verkoop van eindproducten (diermeel en dierlijk vet) en onthuiding. Daarbij komen dan nog tekorten over de jaren 2015 en 2016. De lagere verkoopopbrengsten over het jaar 2016 veroorzaakten een tekort bij Rendac. Ook is in dat jaar besloten om de tekorten over 2015 niet volledig te verrekenen in de tarieven van 2017 maar uit te smeren over drie jaar.

Als gevolg van bovenstaande ontwikkelingen stijgt het tarief per dier met gemiddeld 30 procent. Dat betekent bijvoorbeeld voor een varken een stijging van 80 cent per dier. Volgens Rendac zou er zonder de gefaseerde verrekening van het 2015-tekort sprake zijn geweest van een tariefdaling.

De tariefaanpassing is inmiddels goedgekeurd.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer