Alleen+beste+vleesvarkensbedrijven+kunnen+reserveren
Nieuws
©

Alleen beste vleesvarkensbedrijven kunnen reserveren

Reserveren voor een prijsdal is op vleesvarkensbedrijven alleen weggelegd voor de toppers. Een voerwinst van minimaal zo'n 115 procent is nodig om voldoende buffer op te kunnen bouwen.

Op een gemiddeld vleesvarkensbedrijf is de kritieke voerwinst 86 euro. Door de jaren heen is de gerealiseerde voerwinst op een gemiddeld bedrijf 76 euro. Een gemiddeld vleesvarkensbedrijf komt daardoor chronisch tekort. Ook in de goede jaren 2016 en 2017 komt een gemiddeld vleesvarkensbedrijf nog steeds te kort. In 2016 was de gemiddelde voerwinst 78 euro en in 2017 is de prognose 84 euro voerwinst. Het bedrijf kan alleen overeind blijven als het beter draait dan gemiddeld, of als er daarnaast een andere inkomstenbron is voor het gezinsinkomen.

Vleesvarkensbedrijven moeten echt flink beter dan het gemiddelde scoren. “Op de 20 procent beste vleesvarkensbedrijven ligt de voerwinst op 130 procent van het gemiddelde”, aldus Paul Bens, directeur van DLV Advies. “Op die bedrijven liggen de kosten ook wat lager, waardoor hun kritieke voerwinst 83 euro per plaats is. Deze bedrijven hebben in 2017 hun kosten al betaald bij een gemiddelde voerwinst. De 20 procent hoogste voerwinst bedrijven scoren dan ook een flinke buffer in 2017.”

In 2016 hebben de 20 procent beste bedrijven al een buffer kunnen opbouwen van 15 euro. Dit jaar komt daar naar verwachting 23 euro bij. Samen ruim boven de 30 euro die volgens Rabobank nodig is om te reserveren voor een volgend prijsdal. Die buffer is groot in verhouding tot de normale voerwinst per jaar. Toch is dit volgens Rabobank nodig, ook al vlakken de pieken en dalen in de voerwinsten af.

De reservering kan in de ogen van Bens wel wat lager. Hij adviseert rond de 20 euro per jaarvarken. “Een daljaar van rond de 70 euro geeft een tekort van circa 15 euro op het bedrijf. Punt is dat bedrijven gemiddeld al wat te kort komen, dus let wel op wat je dan als buffer moet aanhouden.”

Bij een groter tekort kan het varkensbedrijf dit met (gedeeltelijk) uitstel van aflossen opvangen. “Aflossingen liggen op vleesvarkensbedrijven ergens in de buurt van de 20 euro per jaarvarken”, zegt Bens. “Dus met deels uitstel van aflossingen kun je hier al een groot deel van een mogelijk tekort opvang. Bij zeugen is dat anders dan is het tekort vaak al groter dan het bedrag aan aflossingen op het bedrijf.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer