Veranderende+afzetmarkt
Blog
©

Veranderende afzetmarkt

De laatste jaren zijn onze vleesvarkens behoorlijk luxer geworden. Elk jaar neemt de spekdikte af en neemt de spierdikte toe. Inmiddels zijn we in veel uitbetalingssystemen op de top, of zelfs over de top aan het produceren.

Het is daarom dan ook logisch dat slachterijen reageren op deze trends door nieuwe uitbetalingsvoorwaarden in hun tabellen op te nemen. Zo zien we dat in het laatste jaar de uitbetalingscondities van beren en borgen zodanig aangepast zijn dat het de borgen beter op de kaart zet. Ook zien we tabellen waarbij een hogere spekdikte juist financieel gestimuleerd wordt. Op de meeste spiertabellen was al de wet van de afnemende meeropbrengsten van toepassing, echter zien we nu dat vaker kortingen worden toegepast bij hoge spierdiktes.

Bepaalde trends zijn ook bij onze oosterburen waarneembaar. De afzet van beren is in Duitsland niet eenvoudiger geworden. Aanpassingen van de AutoFOM-Maskes hebben de opbrengsten van de beren enkele euro’s teruggezet ten opzichte van borgen en gelten. Deze aangepaste Maskes voor beren zijn amper een half jaar geleden in de markt gezet en nu begint ook de discussie voor een aanpassing van de Maske voor de borgen en gelten. Kennelijk worden de vleesvarkens in de huidige systematiek over de top gewaardeerd en worden ze simpelweg te duur.

Al met al ontwikkelingen en signalen waar u als vleesvarkenshouder voor uw eigen situatie goed over moet nadenken wat de financiële impact is. Het over de top produceren met spek- en spierdikte staat wellicht een vooruitgang in groei en lage voerkosten in de weg.

Extra moeilijkheid is dat veranderingen in het varkensbedrijf langere tijd in beslag nemen voordat ze effect hebben. Aanpassingen van het voerpakket en voerniveau gaan misschien nog wel het snelst. Een keuze voor een andere eindbeer heeft pas effect over een klein jaar. Niets veranderen is ook een keuze. Daarbij weet je nu al dat over een jaar de varkens nog weer luxer zullen zijn.

Mijn advies is om twee alternatieven naast elkaar te zetten in een saldoberekening waar onder aan de streep het verschil op jaarbasis zichtbaar wordt. Op die manier heb je in elk geval een goed onderbouwde keuze.

Kasper Bekker
Accountmanager vleesvarkenshouderij bij ForFarmers

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer