Schone%2C+droge+hokken+noodzaak
Achtergrond
©

Schone, droge hokken noodzaak

Schone en vooral ook droge hokken zijn op een biologisch varkensbedrijf noodzakelijk. Anders heb je volgens varkenshouder Floor de Heer snel last van een vliegenplaag, ammoniak en geuroverlast. Daarom schept hij dagelijks de mest weg en strooit hij vers stro in de hokken.

De schone, droge hokken zijn vanwege meerdere redenen belangrijk. Op de eerste plaats voor de varkens zelf. Een goede hygiëne voorkomt de overdracht van ziekten en vliegenoverlast. Helemaal voorkomen van vliegen lukt op een biologisch bedrijf niet, doordat er een uitloop is naar buiten. Vliegen kunnen daardoor altijd binnenkomen. De Heer: “Wel kan ik voorkomen dat er een vliegenplaag ontstaat. Een vliegenplaag is niet alleen een risico voor ziekte-overdracht, maar ook een overlast voor jezelf en de omgeving.”

Schone en droge hokken zorgen daarnaast ook voor minder ammoniakuitstoot. Minder ammoniak s ook van belang voor de gezondheid van de dieren en voor de varkenshouder zelf. Verder is het een voordeel voor de omgeving, schone en droge hokken voorkomen geuroverlast.
Om de hokken schoon en droog te houden verwijdert De Heer bij de controleronde in de ochtend ook altijd de mest die op de dichte vloer en niet op het rooster terecht komt. Veel is het volgens hem niet, niet meer dan een halve kruiwagen.

Tot begin dit jaar was er een tweede ronde nodig om nieuw stro in de hokken te verdelen. Daar zorgt nu het stroverdeelsysteem van De Nijborg Agri voor. Het enige handwerk is nu dat de varkenshouder de schuif openzet waardoor het stro in het hok valt. De varkens verdelen het stro zelf wel in het hok. Verder moet hij nog een halve grote baal stro in de voorraadbak storten. Binnenkort doet hij dat met een kleine shovel.

Iedere dag bespaart De Heer nu een half uur arbeid. Het betekent dat hij meer tijd over heeft voor de controle van de dieren. Hij loopt minimaal twee keer per dag een ronde langs alle afdelingen. Alle dagelijkse werkzaamheden op het biologische bedrijf met 105 zeugen en 550 vleesvarkens voert de varkenshouder zelf uit. Een keer in de twee weken heeft hij extra hulp bij het afleveren van de vleesvarkens en vervolgens het schoonmaken en verplaatsen van de dieren.

De aandacht voor de hygiëne en de goede controle zijn de basis onder de goede resultaten. De varkenshouder speent per jaar ruim 29 biggen per zeug, terwijl de worpindex door de speenleeftijd van 6 weken op 2,22 ligt.

Bekijk hier de beeldreportage.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer