Biggenpaspoort+door+blockchaintechnologie
Blog
©

Biggenpaspoort door blockchaintechnologie

Voor een geldtransactie is een bank nodig. Voor het overdragen van het eigendom van een huis is een notaris nodig. Blockchaintechnologie maakt dergelijke tussenpersonen overbodig. Sommige experts stellen dat blockchain een minstens zo grote verandering teweeg gaat brengen als het internet heeft gedaan. In een blockchain worden "gegevensmutaties" in een nieuw blok toegevoegd aan de keten van blokken met daarin voorgaande gegevensmutaties, waardoor een keten van blokken ontstaat.

Blockchain kan niet worden gekraakt. Net zoals email en het internet van niemand is. Iedereen kan kiezen om email of het internet te benutten en deelnemen aan het open en decentrale netwerk, door het te gebruiken en websites te bezoeken. Iedereen kan nieuwe toepassingen bovenop de blockchain bouwen, zonder toestemming van anderen. Het voordeel hiervan is dat, net als het internet, het blockchain grootboek niet kan worden gekraakt door een kwaadwillende. Data hoeven niet meer in één centrale database te worden geplaatst, maar worden verspreid over het internet terwijl de toegankelijkheid gelijk blijft, de betrouwbaarheid toeneemt en de beveiliging verbetert. Met blockchain is het niet meer mogelijk digitale informatie vervalsbaar te maken en kan het eigendom van activa digitaal betrouwbaar worden overgedragen. Het is een technologische oplossing voor een organisatorisch probleem. De gebruiker kan via internet unieke digitale informatie op een veilige manier naar een andere internet gebruiker overdragen.

Gebruik van blockchain technologie bij ketencertificering maakt centrale organisaties die het certificeringssysteem in stand houden overbodig. In voedselketens is het heel lastig om informatie over het (tussen)product te managen van begin tot eind te managen en beheren. Blockchain biedt hiervoor een gedeeld en veilig platform waarmee we alle transacties vanaf het begin van de keten kunnen volgen.

Het is nu nog lastig te overzien wat blockchain voor de varkenshouderij gaat betekenen. In de toekomst zullen allerlei producten komen die hier gebruik van maken: denk bijvoorbeeld aan een biggenpaspoort. Met blockchain genereert het biggenpaspoort bij verkoop een nieuwe unieke code per eigenaar. Eerder vastgelegde gegevens van de biggen zijn niet achteraf te wijzigen. Een ander voorbeeld van een mogelijke toepassing is het opzetten van een nieuw marktconcept met regionale grondstoffen. Blockchain maakt het mogelijk om de weg die de grondstoffen afleggen volledig te volgen, waardoor de keten transparant is.

Gé Backus
Directeur Connecting Agri & Food

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer