%27Chauffeurs+zijn+ambassadeurs%27
Achtergrond
©

'Chauffeurs zijn ambassadeurs'

In de ruim 30 jaar dat Erik Nijsink uit Wierden varkens verhandelt en transporteert is er veel veranderd. “Er zijn nog een paar grote varkensslachterijen in Nederland overgebleven. Het aantal varkenshouders is flink afgenomen evenals het aantal handelaren. Het is allemaal een stuk grootschaliger geworden”, stelt Nijsink. “Deze ontwikkelingen zijn niet tegen te houden en om in business te blijven, moet je wel meedoen. Stilstand is achteruitgang. Persoonlijk vind ik het allemaal wel te massaal geworden.”

Nijsink is op zijn 23e in zijn uppie begonnen met een jeep en een zelfontworpen veekar. Intussen heeft hij een team met vier chauffeurs en één kracht op kantoor. “Met vier chauffeurs op drie vrachtwagens verlaag ik de werkdruk van mijn personeel”, zegt Erik. “Ik waardeer mijn medewerkers en houd ze gemotiveerd, want zij zijn de ambassadeurs van mijn bedrijf. Zonder mijn team ben ik niets.”

Stappen gezet
Ook op het gebied van diertransport zijn er in de sector veel stappen gezet. Het wagenpark van Nijsink vee- en varkenshandel is uitgerust met ventilatoren en automatisch verstelbare kleppen in de zijwanden. “Het vervoer van dieren gebeurt zo comfortabel mogelijk om stress te beperken. Bovendien blijft het op die manier een transparant gebeuren”, stelt Nijsink. “De hype van het gebruik van geklimatiseerde dichte veewagens is voorbij, mede ingegeven door de hogere aanschafprijs en het duurdere onderhoud. Extra kosten die toch ergens in de varkensketen moeten worden vergoed.”

Investeren in goed materieel is voor Nijsink een vanzelfsprekendheid. Personeel moet makkelijk kunnen werken om het plezier erin houden. Onlangs heeft hij een nieuwe ‘bak’ besteld met ventilatoren aan twee kanten en een weegplateau. Zo kan hij direct op de boerderij de gewichten van de biggen bepalen. “Het is een service voor klanten die dat op prijs stellen. Varkenshouders moeten op vele vlakken steeds beter presteren en dat proberen wij ook te doen.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer