Denen+willen+ook+lokale+verdoving
Nieuws
©

Denen willen ook lokale verdoving

Lokale verdoving bij het castreren van beren lijkt steeds meer een optie te gaan worden. Niemand minder dan Esben Lunde Larsen, de Deense minister van milieu en voedselvoorziening, spreekt zich er voor uit. Dat is koren op de molen van de ISN, de Duitse vereniging van varkenshouders.

De Deense minister stelt voor dat de varkenshouders zelf een lokale verdoving toe mogen gaan passen. Wel zullen ze daartoe dan eerst een scholing moeten volgen. Met dit voorstel wil de minister zorgen voor meer dierenwelzijn bij de castratie. In Denemarken is castratie nog toegestaan zonder verdoving.

De Duitse ISN is verheugd met het voorstel van de Denen. In Duitsland is er al lang discussie over de noodzaak tot een vierde weg. Per 1 januari 2019 is daar castratie verboden. De alternatieven zijn dan beren mesten, immunocastratie en castreren onder algehele verdoving door de dierenarts.

Aan al die opties kleven voor- en nadelen. Beren mesten staat bijvoorbeeld onder druk omdat de afzet van berenvlees grenzen kent. De slachterijen passen daardoor hun uitbetalingsstrategie aan waardoor beren mesten minder aantrekkelijk wordt. Voor wat betreft immunocastratie zijn er vraagtekens over de acceptatie door de consument en verdoven door de dierenarts is erg prijzig.

De ISN wil daarom lokale verdoving door de varkenshouder als vierde optie. Ook al is daar bijvoorbeeld weerstand tegen van de dierenartsen. De directeur van de Diergezondheidsdienst van Beieren heeft in een interview met ISN aangegeven dat lokale verdoving zeker een mogelijk optie kan zijn. In Zweden is het immers ook al een toegestane methode en zijn er goede ervaringen mee.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer