Hitteprotocol+einde+zomer
Nieuws
©

Hitteprotocol einde zomer

Op 29 augustus voert de NVWA het tropenrooster in en geldt het hitteprotocol tijdens het transport van varkens, meldt de POV. Dit is voor het eerst sinds 19 juli en voor het laatst in deze zomer die volgens de meteorologen op 1 september eindigt.

De NVWA kan varkens voor export op 29 augustus van 4 uur ’s morgens tot 10 uur ’s avonds keuren. Dit geldt voor export van biggen. Voor vleesvarkens is keuring in de ochtenduren niet mogelijk omdat er nog geen afspraken zijn over de wachttijden op de buitenlandse slachterijen. Keuring in de avonduren kan wel.

Binnen Nederland geldt dat transporten zoveel mogelijk vroeg in de ochtend plaatsvinden. Als er toch een transport is tussen 12 uur ’s middags en zeven uur ’s avonds moet de beladingsgraad omlaag. Ventilatoren op de veewagens moeten altijd werken, chauffeurs moeten dat voor aanvang van het transport checken. Ook moeten ze bijvoorbeeld controleren of er op de route geen files staan en zo nodig de route aanpassen.

Daarnaast nemen ook slachterijen maatregelen. Ten eerste door goede afspraken te maken, zodat wachttijden zo kort mogelijk zijn. Daarnaast door bijvoorbeeld de inzet van extra ventilatoren en het nat houden van de weg onder de vrachtwagens die staan te wachten om te lossen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer