Comfort+noodzaak+voor+lange+staart
Nieuws
©

Comfort noodzaak voor lange staart

Het is een hele zoektocht om het mogelijk te maken om varkens te houden met lange staarten. Volgens Hans Verhoeven begint dat met een goed comfort en niet met afleidingsmateriaal. Afleidingsmateriaal is een sluitpost.

Het houden van grote koppels varkens met lange staarten lukt nog niet. Wel is Verhoeven er op kleine schaal mee aan het experimenteren op zijn bedrijf dat als demobedrijf dienst doet van de Keten Duurzaam Varkensvlees. “Uiteindelijk moet het lukken, net als met antibioticavrije varkens. Zeven jaar geleden zou ik nog hebben gezegd dat niet kan, inmiddels produceren we al vier jaar vleesvarkens zonder gebruik van antibiotica.”

Op welke termijn het gaat lukken om lange staarten aan de varkens te houden, kan Verhoeven nu niet zeggen. “We weten inmiddels wel dat het erg belangrijk is dat het comfort voor de varkens goed is. In de kraamstal is het geen probleem. Daar werken we met een mestpan onder de roosters, is het klimaat goed en voeren we volop bij. Staartbijten zien we daar niet.”

Bij de gespeende biggen was een aanpassing nodig. Op een kunststof rooster is het comfort van de biggen niet goed genoeg. “Dan kunnen ze hun warmte niet kwijt”, zegt Verhoeven. “Krijgen ze het te warm, dan maken ze elkaar nat en gaan ze sabbelen aan oren en staart. Komt er dan bloed, dan is het mis.” De biggen liggen nu op een dichte betonvloer, waar ze hun warmte wel kwijt kunnen. De eerste weken na opleg is staartbijten hierdoor niet aan de orde.

De dichte vloer is helaas net te groot gemaakt. Na een week of vier maken de biggen een deel nat en dat lokt dan toch staartbijten uit. Verhoeven: “We gaan daarom de afdeling weer verbouwen. Op de plek waar ze de vloer bevuilen komt een rooster met daaronder een mestpan. Mogelijk komt er tegelijk een installatie die het rooster nat houdt. Het blijkt namelijk dat de biggen soms een klontje mest aan de staart krijgen. Dat geeft jeuk en daardoor willen ze graag dat andere biggen daaraan sabbelen. Wat dan weer staartbijten kan uitlokken.”

Het duurt dus nog wel even voordat het gaat lukken om de staarten van de varkens lang te houden. Verhoeven is er van overtuigd dat het grotendeels te maken heeft met een goed comfort van de varkens. “Kun je de staarten lang houden, dan is dat dus een signaal dat het comfort goed is. Afleidingsmateriaal is ook wel nodig, maar dat is eerder een sluitpost. Zonder een goed comfort gaat het niet lukken.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer