Cameratoezicht+standaard
Nieuws
©

Cameratoezicht standaard

In de Nederlandse slachterijen komt permanent cameratoezicht via een gesloten cameracircuit op het gehele proces. De controleurs van de NVWA kunnen die beelden gebruiken. Dat heeft staatssecretaris Martijn van Dam afgesproken met de COV en de andere slachterij-organisaties.

De afspraken over het gebruik van camerabeelden zijn een gevolg van de misstanden op de Belgische slachterij in Tielt. In alle slachterijen die lid zijn van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV), de Vereniging van Slachterijen en Vleesverwerkende bedrijven (VSV) en Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi), zal cameratoezicht komen. Met niet aangesloten slachterijen gaat Van Dam ook nog afspraken maken. In een groot aantal slachterijen is al een gesloten cameracircuit (CCTV = closed circuit tv) aanwezig. Die gebruiken de slachterijen voor hun eigen kwaliteitscontrole.

De afspraak is nu dat de NVWA de beelden van de CCTV mag gebruiken voor het toezicht. Er kan daarbij eventueel ook worden teruggekeken. De installatie en beelden blijven eigendom van de slachterij en er zullen geen beelden on-line komen. De camera's worden risicogericht geplaatst. Alle handelingen met de levende dieren in het gehele traject, van aanvoer tot  en met het doden, worden duidelijk in beeld gebracht. Het bekijken van de beelden zal niet in plaats komen van het bestaande NVWA-toezicht.

In de brief aan de Tweede Kamer meldt Van Dam dat er in andere Europese landen nog geen cameratoezicht is. In het Verenigd Koninkrijk is er op vrijwillige basis al cameratoezicht op circa 90 procent van de bedrijven. In Belgie wil de regering cameratoezicht verplichten. In Frankrijk ligt er al een wetsvoorstel dat cameratoezicht vanaf volgend jaar verplicht. Denemarken, Zweden, Italië, Portugal, Bulgarije, Finland en Malta hebben laten weten geen cameratoezicht te gaan gebruiken. Wel zijn er in Denemarken, Duitsland en Zweden grote slachterijen die het voor de eigen kwaliteitscontrole gebruiken.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer