Varkenscensuur+bij+fotowedstrijd
Blog
©

Varkenscensuur bij fotowedstrijd

NRC heeft een fotowedstrijd met elke maand een ander thema. In juli staat ‘Mijn plek’ centraal. Een activist stuurde een afschuwelijke foto in van een afgebrande varkensstal. Hij wilde aandacht voor stalbranden en hoopte de maandprijs in de wacht te slepen.

Bijna het allerergste wat je als varkenshouder kan overkomen, is een stalbrand. Het moet verschrikkelijk zijn om machteloos toe te kijken hoe jouw dieren - waar jij dag en nacht voor klaarstaat - lijden en verbranden. De impact van het indringende geschreeuw, het niks uit kunnen richten en alles verloren zien gaan. Zeer traumatisch. Om zo’n beeld te gebruiken om jezelf in de picture te zetten en om een prijsje te winnen, vind ik uiterst ongepast.

Foto’s maken vind ik erg leuk. Daarom deel ik ook dagelijks een momentje met mijn volgers op Twitter. Liefst vanuit de kraamafdeling, mijn favoriete plek. Ik vond een mooie foto van een big: midden in de spotlight stond hij te stralen! Dat kun je toch alleen als je heerlijk op je plek bent, vandaar de koppeling met het NRC-thema: ‘Mijn plek’.

Ik noemde de foto ‘Stralend’. Zo’n beeld zegt soms meer dan duizend woorden. Binnen een mum van tijd was mijn ingestuurde foto meer dan duizend keer bekeken. Net als ik vonden vele anderen hem prachtig. Helaas werd mijn foto binnen een paar uur verwijderd! Waarom? Dierenactivisten hadden beelden rondom varkens en dierenleed ingezonden. Dat zorgde voor onrust. Om de focus weer op de wedstrijd te krijgen, werden alle foto’s die ook maar iets met varkens te maken hadden, verwijderd.

Dit bericht over ‘varkenscensuur’ ontving ik per mail van de NRC-fotoredactie. Een merkwaardige en zorgelijke actie: NRC kan of wil blijkbaar geen onderscheid maken in de ‘kwaliteit’ van de beelden ingezonden door activisten en die van een gepassioneerde varkensboerin. Vreemd, want koeienfoto’s bleven wel gewoon online staan. Een meevaller is dat die brandfoto eveneens werd verwijderd. Toch schuurt het en vind ik het zéér teleurstellend dat mijn stralende big niet meer online getoond mag worden. Wie hem gemist heeft: hier is hij dan nog een keertje. Deze prachtige big had ik graag een groter podium gegeven!

PS: van de fotoredactie mag ik wel een ‘andere’ foto indienen…

Sabine Grobbink
Varkenshoudster

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer