Schijnvertoning+door+de+provincie+Brabant
Blog
©

Schijnvertoning door de provincie Brabant

Afgelopen vrijdag was ik, samen met veel anderen, op de been om indruk te maken op de leden van de Provinciale Staten van de provincie Noord-Brabant. In het gezelschap, dat om 10.30 zijn opwachting maakte voor het provinciehuis, waren overwegend veehouders en periferie aanwezig. Partij voor de Dieren en de Dierenbescherming waren ook aanwezig.

37 mensen maakten gebruik van de mogelijkheid om anderhalve minuut spreektijd te krijgen. Deze kan men aanvragen bij de Griffie. Het was goed om te horen hoe ondernemers van deze tijd gebruikmaakten om hun ongenoegen kenbaar te maken over de voorgenomen aanpassing van de regelgeving. Sommigen met een emotionele onderbouwing en anderen met een rationele onderbouwing. De toespraken werden door de aanwezige collega-ondernemers met gejuich en enthousiasme ontvangen. Zij herkenden hun eigen situatie in deze praktijkverhalen.

De Dierenbescherming uitte, in de aangevraagde spreektijd, ook hun ongenoegen over de voorgenomen maatregelen. Zij willen met name een beter leefklimaat voor de dieren en ondernemers in de stallen en niet alleen de ammoniakuitstoot verlagen.

Het besluit van de provincie Brabant dat stallen in 2022 (in plaats van 2028) voorzien moeten zijn van een groenlabel systeem is, volgens de provincie, goed voor burger en natuur. Het is een schijnvertoning! Het doel van de provincie Brabant is schijnbaar stikstof uitstoot verlagen om industrie in Brabant, zoals Eindhoven Airport versneld te kunnen laten groeien. De veehouderij investeert hiermee niet in het eigen bedrijf maar in dat van anderen. Over enkele jaren zal blijken dat het ingezette provinciale beleid op veel duurzaamheidskenmerken een ongunstige invloed heeft.

De uitkomst van de stemming is bekend en de insteek van de ondernemers ook. POV en ZLTO hebben aangegeven het besluit juridisch aan te vechten. De veehouderij is strijdbaar.

Voor eenieder, ook niet in Brabant wonend, blijf gebruik maken van je stemrecht tijdens verkiezingen.

Rudy van den Heuvel
Verkoopleider Sector Varkens De Heus Voeders

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer