Actuele+richtprijs+in+biggenprijzenschema
Nieuws
©

Actuele richtprijs in biggenprijzenschema

Varkenshouders kunnen voortaan een actuele en nauwkeurigere biggenprijs aflezen in het Biggenprijzenschema. Basis is de nettoprijs voor de vleesvarkens op de factuur van de slachterij. In een tabel is daarbij af te lezen welke richtprijs voor de biggen daar bij hoort.

Ieder jaar in juli verschijnt er een nieuw Biggenprijzenschema. Daarin worden de kostprijzen van biggen en vleesvarkens berekend. Naast alle directe kosten als voer en gezondheidszorg zitten daarin ook alle overige kosten als arbeid, aflossing, rente enzovoort. Op basis van deze berekeningen kan bij een gegeven opbrengstprijs voor het varkensvlees een richtprijs voor de biggen worden afgelezen. Een eventuele winst of verlies zijn daarbij evenredig verdeeld tussen zeugen- en vleesvarkenshouder.

Bij het berekenen van de richtprijs voor de biggen komt er met ingang van juli 2017 de mogelijkheid bij om te werken met een nettoprijs, naast het werken met de richtprijs op basis van de Vion-basisnotering en een gemiddelde toeslag. Die gemiddelde toeslag wordt berekend op basis van de AgroVision-cijfers van het voorgaande jaar. Omdat de toeslag in de loop van het jaar verandert, is de biggenprijs afgeleid van de notering daardoor niet altijd nauwkeurig uit te rekenen.

De vleesvarkenshouder kan nu dus ook werken met de nettoprijs die hij voor de vleesvarkens krijgt. Die kan hij uitrekenen op basis van de factuur van de slachterij. Als hij de nettoprijs weet, kan hij in het Biggenprijzenschema zien welke richtprijs voor de biggen daar bij hoort afhankelijk van het gewicht van de biggen. De prijzen hangen dus niet alleen meer af van de Vion-notering en de gemiddelde toeslag. Ze zijn nu dus actueler en nauwkeuriger.

Abonnees van het Biggenprijzenschema kunnen de nieuwste wijzigingen terugvinden op www.kwin.nl.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer