Saldo+zeugen+flink+gestegen
Nieuws
©

Saldo zeugen flink gestegen

Het saldo op een gestandaardiseerd zeugenbedrijf lag in mei 2017 40.000 euro hoger dan vorig jaar mei. Uit de berekeningen door Wageningen Economic Research (WER) blijkt dat het saldo al het hele afgelopen jaar boven het langjarig gemiddelde ligt, op het hoogste niveau van de afgelopen tien jaar.

Het saldo op het zeugenbedrijf is voldoende om ook na aftrek van de overige kosten een positief inkomen over te houden. De hoofdoorzaak van het hogere saldo ligt in de flink gestegen biggenprijzen. Gerekend is met een opbrengstprijs van 67 euro per big in de maand mei. Dat is bijna 23 euro hoger dan vorig jaar en het hoogste niveau sinds begin 2001. Een andere reden voor de stijging van het saldo is de daling van de voerkosten in mei. Wel liggen ze nog bijna vier procent boven het niveau van vorig jaar.

Reden voor de goede biggenprijzen is volgens WER de goede afzet van de biggen door de gunstige vleesvarkensprijzen. Dat komt mede omdat de export van biggen naar met name Duitsland goed verloopt. De concurrentie met Deense biggen is nog groot, maar neemt op de Duitse markt iets af, doordat er meer biggen vanuit Denemarken naar Polen gaan.

Een gestandaardiseerd zeugenbedrijf heeft in de berekeningen van WER een omvang van 700 zeugen. Het bedrijf verkoopt 29 biggen per zeug per jaar. Het voerverbruik per zeug ligt op 1.350 kilo en op 25 kilo biggenvoer per big.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer