Eindelijk+alle+kosten+vergoed
Nieuws
©

Eindelijk alle kosten vergoed

De prijzen voor biggen en vleesvarkens zijn al een tijd goed. Toch kwam pas in mei de basisnotering voor vleesvarkens boven de kostprijs uit. Voor biggen was dit vanaf februari het geval. Pas sinds die tijd worden alle kosten die een varkenshouder maakt vergoed, meldt Izak Vermeij, econoom bij Wageningen Livestock Research.

De basisnotering voor vleesvarkens is de Vion-notering. De kostprijs is de prijs zoals die volgens de KWIN normen wordt berekend. In die normen zitten alle kosten voor de productie van biggen of vleesvarkens. Daarin wordt dan bijvoorbeeld ook alle arbeid gerekend, ook die van de ondernemer of gezinsleden. Verder is bijvoorbeeld de vergoeding voor geïnvesteerd vermogen ook onderdeel van de kostprijs.

Het is alweer vier jaar geleden dat de notering voor vleesvarkens hoger was dan de kostprijs. Vorig jaar lag de notering in de zomer nog zeven procent onder de kostprijs en twee jaar geleden was dat zelfs dertig procent.

Ook bij de biggen heeft het lang geduurd voordat de prijs weer op het niveau van de kostprijs ligt. In februari 2014 lag de biggenprijs voor het laatst ongeveer op het niveau van de kostprijs en nu dus februari 2017.

De kostprijs van een big is sinds juli vorig jaar met een procent gestegen, de kostprijs van varkensvlees met twee procent. Abonnees van het biggenprijzenschema kunnen de nieuwste wijzigingen terugvinden op www.kwin.nl.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer