Veilig+fosfaat+reduceren+via+voer
Nieuws
©

Veilig fosfaat reduceren via voer

Compensatieregeling of niet. Veilig fosfaat reduceren is voor iedere varkenshouder interessant. Voor een varkensbedrijf met 4.000 vleesvarkens kan het financiële voordeel oplopen tot ca. € 30.000,- dankzij lagere mestafzetkosten en efficiënter voeren. Neem je ook deel aan de compensatieregeling, dan kan het voordeel oplopen tot meer dan een modaal inkomen. Bepaal uw mogelijke fosfaatreductie.

Fosfor in voeding is essentieel

Varkens hebben fosfor onder andere nodig voor sterke botten. Daarnaast draagt het bij aan de energiestofwisseling. Om de lichaamsprocessen in stand te houden, dient de fosforgift afgestemd te zijn op de behoefte van het varken. Wanneer de fosforinname te hoog is, belast dit de nieren. Daarnaast belemmert het de opname van andere mineralen, zoals ijzer, koper en zink. Hoe efficiënt het varken met fosfor om kan gaan, hangt onder andere af van de grondstofkeuze.

Verantwoord fosfaat reduceren; wat er niet in gaat, komt er niet uit

Fosfor in de kern van de graankorrel is van nature beter verteerbaar in tegenstelling tot Fosfor in de andere korreldelen. Maar, de andere korreldelen bevatten veel meer bruto fosfor. Fytase kan de vertering van de aanwezige bruto fosfor aanzienlijk verbeteren.

Het is belangrijk om aan de fosforbehoefte van het dier te blijven voldoen. Dit doet u door de hoeveelheid verteerbare fosfor hierop af te stemmen. Zowel teveel als te weinig fosfor is niet wenselijk.
Verantwoord fosfaat reduceren is mogelijk wanneer u kiest voor grondstoffen met een laag aandeel bruto fosfor. Bakkerijproducten zijn hiervoor bijzonder geschikt.

Bakkerijproducten bestaan grotendeels uit het beste van de graankorrel: de kern. En juist deze producten verwerken wij volgens het unieke Food-For-Feed® procedé tot hoogwaardige grondstoffen voor onze varkensvoeders. Dit maakt een fosfaatreductie tot 16% mogelijk.

Mis uw fosfaatvoordeel niet, vraag hier de Fosfaatcheck aan.

Check hier mijn mogelijke fosfaatreductie.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer