Goede+resultaten+met+standaardvoer
Achtergrond
©

Goede resultaten met standaardvoer

Door een structureel goede aanpak van de hygiëne en de gezondheid lukt het de familie Maas om prima resultaten te behalen met hun vleesvarkens. Daartoe hoeven ze dan geen kunstgrepen met het brijvoer meer uit te halen.

De afgelopen jaren hebben Pieter, Caroline en Remi Maas het bedrijf steeds verder geoptimaliseerd qua hygiëne en diergezondheid. De restafdeling is afgeschaft, bij de derde ronde gaan alle varkens weg. Bij de opleg van de varkens in de drie stallen zorgen ze er nu voor dat ze consequent van jong naar oud kunnen lopen. Schoonmaken is daarbij een belangrijk punt. Afdelingen worden altijd goed gereinigd, ontsmet en gedroogd en staan dan nog twee dagen leeg. Ook de voerkeuken en mengtank wordt bijvoorbeeld wekelijks gereinigd en de opslag van de bijproducten gaat een paar keer jaar leeg en wordt dan schoongemaakt.

De gezondheid van de varkens profiteert van de aanpak van de hygiëne. Daarnaast krijgen de biggen standaard een circo- en mycoplasma-vaccinatie bij de vermeerderaar. Sinds een jaar is dit aangevuld met een PIA-vaccinatie via het brijvoer op het bedrijf van de familie Maas. Daarnaast hebben ze getest of ze de darmgezondheid met gerst verder konden verbeteren. Geplette gerst gaf wel positieve resultaten, maar ook problemen in de installatie. Daarom zit er nu Nutrimix-graan, een geperst graanproduct in het rantsoen.

Vanwege de structurele aanpak van hygiëne en gezondheid volstaan de standaard rantsoeneisen van ForFarmers bij de samenstelling van het brijvoer. Dat betekent onder andere een EW-waarde van 1,14 in het startrantsoen, 1,13 EW in het sprintrantsoen en 1,12 EW in het afmestrantsoen. Om tot deze voederwaardes te komen maakt ForFarmers het aanvullende voer op maat. Het is afgestemd op de bijproducten: zuivelmix, aardappelstoomschillen, tarwegistconcentraat en tarwezetmeel. De beren en gelten krijgen daarbij overigens hetzelfde rantsoen.

De resultaten van de Topigs 20 x PIC 408M kruising zijn prima. In het voortschrijdende jaar komt de gecorrigeerde EW-conversie uit op 2,72. De uitval is 1,4 procent en de dierdagdosering 0,3. De groei laat een duidelijk stijgende lijn zien van 803 gram in 2015, naar 833 gram in 2016 en 853 gram in het lopende jaar 2017.

Bekijk hier de beeldreportage bij de familie Maas.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer