Verdoven+ook+in+beeld
Nieuws
©

Verdoven ook in beeld

Het verdoven van de vleesvarkens in de slachterij van Vion Food is inmiddels ook in beeld. Daarmee neemt Vion Food de kritiek weg die Varkens in Nood heeft op de video over het slachtproces.

Openheid naar de burger en consument is sinds enkele jaren van toenemend belang voor Vion Food. Het begon met het openbaar maken van de resultaten van de audits en de keuringen van alle slachterijen. Iedereen kan die resultaten al enkele jaren online inzien op de website van Vion Food.

Vorig jaar werd er in Duitsland een aparte website gelanceerd: vion-transparenz.de. Op die website staan video’s over het slachten van varkens en runderen en de vleesverwerking. Daarnaast is deze website bedoeld voor een dialoog met de burger en consument. Deskundigen geven antwoord op de vragen. Volgens Vion woordvoerder Nancy Aschman zijn de reacties op het forum positief.

Sinds de prestentatie van het jaarverslag en duurzaamheidsverslag op 7 april 2017 staan de video’s ook op de Nederlandse website van Vion Food. Op de video van het slachtproces van de varkens kwam commentaar omdat het bedwelmen van de varkens met kooldioxide (CO2) niet in beeld werd gebracht. Varkens in Nood stelt dat het bedwelmen met CO2 stressvol en dieronvriendelijk is en klaagt Vion hiervoor aan bij de Reclame Code Commissie. Vion zou de consument met het filmpje misleiden.

Volgens Aschman is het bedwelmen niet expres uit de video weggelaten. “Bij de opnames was het niet gelukt om de camera mee te krijgen in de gondel waarin de varkens naar beneden naar de verdovingsruimte gaan. Daarom is het niet in beeld gekomen. Bij de runderen is het in beeld brengen van het bedwelmen wel gelukt en zit het ook in de video.”

Het bedwelmen van de varkens is wel voor iedereen zichtbaar. In 2013 heeft Eyes on Animals al een video gemaakt waarin het bedwelmen met CO2 in beeld werd gebracht. Aschman: “Deze beelden worden daarbij toegelicht door deskundigen. We zetten nu een link op onze website naar deze video. Daarmee is volgens ons het probleem opgelost.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer