Regisseurs+in+keten+broodnodig
Nieuws
©

Regisseurs in keten broodnodig

Als dé financier van de agrarische sector (marktaandeel > 80 procent) ziet de Rabobank haar financieringsvolume de afgelopen jaren dalen. In 2013 stond nog 30,4 miljard euro uit in de primaire sector tegen 28,5 miljard in 2016. In de varkenshouderij daalde het financieringsvolume van 2,5 naar 2,2 miljard euro.

De ondernemer zit achter het stuur maar de Rabobank zit op de achterbank en rijdt actief mee en geeft aanwijzingen om bij te sturen. Zo omschrijft Rien Nagel, Lid raad van bestuur Rabobank, de rol als financieel regisseur die de bank wil nemen in de agrarische sector. “Die regisseursrol nemen wij, maar in de varkensvleesketen moet zo’n regisseur ook opstaan. Nu het weer goed gaat in de sector komt zo’n ketenregisseur hopelijk bovendrijven. Een partij die sturend en volhoudend is en wil én kan investeren in de keten. Marges kunnen halen. Daarom moeten varkenshouders zich toeleggen op de technische prestaties op hun bedrijven en het verwaarden van eindproducten uitbesteden aan de dirigent van de vleesketen.”

De rol van financieel regisseur betekent in Nagel zijn ogen dat Rabobank de toon zet is. “Op alle financieringsaanvragen van goede plannen in de agrarische sector, moeten wij ja kunnen zeggen. Met alle regels van ECB die op de bankenwereld afkomen, vraagt dat wel om vernieuwing van financieringsvormen.”

Nagel wijst daarbij onder meer op de pilot Rabo & Co waarmee intussen 10 projecten zijn gefinancierd. “Als bank financieren wij de helft van de financieringsaanvraag en voor de andere helft regelen wij financiering via de deelname van private banking-klanten zoals pensioenfondsen en vermogende particulieren. Daardoor ontlasten wij onze balans en vergroten we de mogelijkheden van financiering.”

Over het toenemende belang van crowdfunding is Nagel enigszins sceptisch. “Deze wijze van financiering vertoont wel mooie groeicijfers, maar op het totaal aan geldverstrekking is deze financieringsvorm slechts een fractie.”

Nagel vertelde dit alles op 31 maart in Utrecht tijdens de jaarlijkse bijeenkomst met de agrarisch journalisten verenigd in de NVLJ.

Lees ook dit artikel over het sectorplafond.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer