KrACHTpunten+voor+8+miljard+euro
Nieuws
©

KrACHTpunten voor 8 miljard euro

De Nederlandse varkenshouderij draagt 8 miljard bij aan de Nederlandse economie. De sector loopt voorop bij het produceren van goed, veilig en duurzaam varkensvlees. NVV en LTO Varkenshouderij vragen het nieuwe kabinet in het KrACHT-puntenplan ontwikkelingsruimte zodat er een toekomstbestendige varkenssector in Nederland blijft.

De Nederlandse varkenssector is heel divers met 4.800 gangbare, scharrel en biologische varkenshouders, die produceren voor meerdere concepten. Ze bieden voor elke consument wat wils. Om nog beter in te spelen op de veranderende wensen van de consument heeft de sector zelf het initiatief genomen tot het Actieplan Vitalisering Varkenshouderij. Dat moet zorgen voor een toekomstbestendige varkenshouderij die nog duurzamer produceert met minder overlast voor de omgeving.

Met het aanbieden van het KrACHT-puntenplan vragen NVV en LTO Varkenshouderij aan het nieuwe kabinet om ontwikkelingsruimte zodat het mogelijk is om het vitaliseringsplan uit te voeren. Daarmee kan de consument blijven vertrouwen op het goede, veilige, duurzame, diverse en betaalbare varkensvlees van Nederlandse bodem. Tegelijk kan hiermee de positieve bijdrage van de varkenssector aan de Nederlandse economie van 8 miljard euro en de 26.000 directe arbeidsplaatsen die de sector oplevert kunnen hiermee in stand blijven.

Belangrijk punt in het KrACHT-puntenplan is dat de sector dit zelf de ontwikkeling oppakt en de overheid hiertoe de ruimte biedt. De sector pleit daarom bij het kabinet onder andere voor een gelijk Europees speelveld. Extra eisen op gebieden van bijvoorbeeld dierwelzijn en duurzaamheid wil de sector graag invullen, indien de markt daarom vraagt en er voor betaald. Dat is haalbaar, zoals wel blijkt uit de concepten waarbij vleesvarkens op 1 m2 per dier worden gehouden, wat meer is dan de wettelijke eis van 0,8 m2 per dier.

Bekijk hier het KrACHTpuntenplan NVV en LTO Varkenshouderij.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer