40+procent+bijvoeding+%E2%80%99s+nachts
Nieuws
©

40 procent bijvoeding ’s nachts

In de nacht eten biggen in het kraamhok zo’n 40 procent van de dagelijkse portie aanvullend voer. Daar moeten ze dan wel de kans toe krijgen. Een automatisch systeem om bij te voeren zal daardoor de opname van vast voer in het kraamhok verhogen.

De 40 procent nachtelijke opname is vastgesteld op de Nutrix+-systemen van Weda Holland. Dit voersysteem voert volledig automatisch melk- en daarna brij aan de biggen in het kraamhok. De dosering van het voer gebeurt daarbij op basis van de meting met sensoren.

Dat automatisch  voeren in het kraamhok beter werkt dan handmatig voeren, blijkt ook uit de ervaring van zeugenhouder Robert van Baal (zie de beeldreportage). Toen hij overschakelde van handmatig bijvoeren naar automatisch bijvoeren nam de voeropname toe.

De installatie van Nutrix+ vergt een investering van 180 euro per kraamhok. Daarmee krijgt de zeugenhouder dan wel een systeem dat volledig automatisch werkt. Ook de dagelijkse reiniging werkt volledig automatisch. Met Nutrix+ kan de zeugenhouder dan beginnen met melk en traploos overschakelen naar brij. Ook brij met vezels kan de installatie verwerken. Donkers raad de varkenshouders aan om te kiezen voor een kunststof voerbakje. Het blijkt dat de biggen hier eerder uit drinken dan uit de rvs-bakjes.

Zeugenhouders zien het voordeel van het systeem kennelijk wel in. Sinds september vorig jaar is het systeem in 5.500 kraamhokken in Nederland en België geïnstalleerd. Op de LIV merkten ook de andere leveranciers van automatische systemen voor bijvoeding in het kraamhok heel duidelijk de toegenomen belangstelling.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer