Reinigen+voor+minder+mycotoxinen
Nieuws
©

Reinigen voor minder mycotoxinen

Varkenshouders die granen voeren doen er goed aan om dat graan te reinigen. "Ook uit de 'geschoonde granen' haalt een granenreiniger nog 2 tot 3 procent kaf en verontreinigingen", zegt Richard Donkers van Weda Holland. "Dit verlaagt de hoeveelheid mycotoxinen in het graan met een factor 10.

Een aantal mengvoerbedrijven levert al mengvoeders met daarin geschoonde  granen. Vaak zijn dat de biggenvoeders, soms ook de voeders voor  de zeugen. "Voor bedrijven  die zelf granen voeren is het reinigen  van granen zeker aan te raden", vindt Donkers. "Zowel voor de voeders van biggen, als zeugen en  vleesvarkens. Anders gaan alle verontreinigingen door  de  hamermolen heen en komen in het voer terecht en daarbij ook de mycotoxinen."

Een granenreiniger levert Weda Holland vanaf 3500 euro. De reiniger werkt met twee trommelzeven met verschillende diameter van de gaatjes. Blazen met lucht heeft Donkers ook getest, maar dat voegde niets toe.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer