Darmcellen+lichte+big+voeden
Nieuws
©

Darmcellen lichte big voeden

Na de geboorte lopen lichte biggen in grote tomen de meeste kans om te weinig biest op te nemen. Om die biggen te ondersteunen en darmproblemen te voorkomen heeft het Ierse bedrijf Tonisity een elektrolytenmengsel, Tonistity Px, ontwikkeld waarmee de kans op overleving van de biggen toeneemt.

Bij grote tomen lopen vooral de lichte biggen het risico dat ze te weinig melk kunnen drinken bij de zeug en daarmee te weinig voedingsstoffen opnemen. De gezondheid van de darmen gaat dan snel achteruit en het risico op uitval neemt toe. Om die lichte biggen te helpen is een zeer smakelijk product nodig dat juist die lichte biggen gemakkelijk opnemen, zegt Gino Totté, van Panagro, dat Tonisity Px op de LIV introduceert. “Dit product vervangt de melk niet, het is een aanvulling om de lichte biggen te ondersteunen en gezond te houden.”

Tonisity Px is een zogeheten isotoon product, de gehalten stemmen overeen met de waarden in het bloed van de dieren. Dat helpt volgens Totté om te zorgen voor een goede vochtvoorziening van de lichte biggen. In Tonisity zitten suikers, mineralen en eiwitten die energie aan de big leveren en belangrijk zijn om de cellen van de darmwand, met name de zogeheten enterocyten, gezond te houden. Deze enterocyten zorgen voor het transport van de voedingsstoffen van de darm naar de bloedbaan.

Onderzoeken in de Verenigde Staten, Ierland en Spanje laten de positieve werking van het speciale goedje goed zien. De uitval onder de biggen kan met enkele procenten dalen. In een van de proeven daalde de uitval van 15 naar 10 procent. Het voordeel voor de darmgezondheid levert een hogere groei in het kraamhok maar ook in de periode daarna. Op 40 dagen leeftijd is een extra groei van 780 gram gemeten.

De biggen kunnen het product direct na de eerste dag opnemen. De eerste dag zal een toom nog geen 500 ml drinken, maar op de tweede of derde dag halen ze dat volgens Totté al wel. De zeugenhouder kan het product in een of twee keer per dag verstrekken. Langer dan 8 dagen hoeft het product niet gevoerd te worden. Totté: “Het is geen vervanging van het bijvoeren van melkkorrels of ander aanvullend voer.”

Naast een goede start kan het product ook worden gebruikt om het spenen van de biggen gemakkelijker te maken. De biggen krijgen Tonisity Px dan als extra toevoeging aan het voer, drie dagen voor het spenen tot twee dagen na het spenen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer