Spoor+veroorzaker+diarree+doelgericht+op
Nieuws
©

Spoor veroorzaker diarree doelgericht op

Diarreeproblemen bij biggen in het kraamhok komt op circa 20 procent van de zeugenbedrijven voor. Dat zorgt voor verhoogde uitval en een lagere groei. Als je weet welke veroorzaker schade aan de  darmen  en vochtverlies, dan kun je gericht preventieve maatregelen nemen. Daarom introduceert GD een pakket om de ziekteverwekkers in één keer helder te krijgen: pakket diarree big. Tijdens LIV Venray presenteert de Diergezondheidsdienst het pakket waarbij via gecombineerde PCR-testen een betrouwbaar en compleet overzicht van mogelijke bacteriële of virale veroorzakers wordt gegeven.

Via de dierenarts kan de varkenshouder het pakket diarree big aanvragen. De basis voor diagnose zijn  mestmonsters die genomen zijn met een zogenaamde ESwab. Het kan volgens GD voorkomen dat er geen ziekteverwekker met de test wordt aangetoond. Dat kan het geval zijn indien het biggennest te koud is of de darmflora is verstoord door het gebruik van een antibioticum. Bij diarree moet je je dus niet alleen focussen op infectieuze oorzaken.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer