Geen+relatie+longontsteking+en+varkens
Nieuws
©

Geen relatie longontsteking en varkens

Omwonenden van varkensbedrijven hebben waarschijnlijk geen hoger risico op longontstekingen. Dat blijkt uit eerdere onderzoeksresultaten, meldt Lidwien Smit epidemioloog en onderzoeker aan de Faculteit Diergeneeskunde. Nader onderzoek moet dat nog bevestigen.

Uit eerder onderzoek is bekend dat mensen die binnen een straal van 1 kilometer van 15 of meer veehouderijbedrijven wonen een verminderde longfunctie hebben. Mensen die binnen een straal van één kilometer van een pluimveebedrijf wonen, lopen daarbij een 11 procent groter risico op longontstekingen. Bij omwonenden van varkensbedrijven werd geen verhoging van longontstekingen gevonden. In een vervolgonderzoek hebben Smit en haar collega’s gezocht naar de mogelijke oorzaken van die longontstekingen bij omwonenden van pluimveebedrijven.

De oorzaak is waarschijnlijk dat de microbiotia (samenleving van onschadelijke en schadelijke kiemen) in de keel van samenstelling verandert. Er zitten meer pneumokokken in de keel van omwonenden op korte afstand van pluimveebedrijven. Die pneumokokken komen niet van het pluimvee af, die draagt een mens al bij zich. Het aandeel pneumokokken in de keel stijgt waarschijnlijk omdat er ontstekingsreacties optreden, waardoor pneumokokken de overhand krijgen.

Momenteel kijkt de onderzoeksgroep naar de verschillen in de microbiota van COPD patiënten (mensen met chronische luchtwegklachten) en controlepersonen. Dit is niet specifiek gericht op pluimvee, ook de relatie met varkensbedrijven wordt daarbij bekeken.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer