Evenwicht+op+mestmarkt+halverwege+2017
Nieuws
©

Evenwicht op mestmarkt halverwege 2017

Dit jaar en komend jaar komen er naar verwachting veel mestverwerkingsinstallaties in bedrijf, als het allemaal gaat lukken met de vergunningen. Samen met de te verwachten krimp in de rundveestapel kan dat halverwege 2017 leiden tot een evenwicht op de mestmarkt en mogelijk lagere afzetprijzen, verwacht Harry Leusink van Wageningen Economic Research.

Dit jaar en komend jaar komen er naar verwachting veel mestverwerkingsinstallaties in bedrijf, als het allemaal gaat lukken met de vergunningen. Samen met de te verwachten krimp in de rundveestapel kan dat halverwege 2017 leiden tot een evenwicht op de mestmarkt en mogelijk lagere afzetprijzen, verwacht Harry Leusink van Wageningen Economic Research.

In 2016 is een inventarisatie van de mestverwerkingscapaciteit uitgevoerd door het Projectbureau Lokale Mestverwerking (PLMV) en Bureau Mest Afzet (BMA). Hieruit blijkt dat de mestverwerkingscapaciteit in 2015 is gestegen met 10,9 miljoen kilogram fosfaat ten opzichte van 2014. In totaal wordt de verwerkingscapaciteit inclusief de export van onbehandelde mest en champost in 2015 op 46,6 miljoen kilogram fosfaat geschat. Martijn van Dam, staatssecretaris van EZ, meldt verder in zijn Kamerbrief dat RVO komt tot een export van 38,1 miljoen kilo fosfaat op basis van de vervoersbewijzen dierlijke mest.

In 2016 en 2017 komt er volgens de inventarisatie door PLMV en BMA nog veel verwerkingscapaciteit bij, vooral in de regio Oost. Volgens de schatting zou de verwerking samen met de export van onbehandelde mest in 2016 uit moeten komen op een totaal van 51,4 miljoen kilo fosfaat. Dit is dan volgens van Dam voldoende om evenwicht op de mestmarkt te bereiken. Hiertoe is het nodig om 40,8 miljoen kilo fosfaat te verwerken.

Leusink schat in dat halverwege 2017 inderdaad een evenwicht op de mestmarkt is te behalen. "Dat kan dan in het najaar leiden tot een daling van de afzetprijzen voor mest. Maar dat hangt dan wel van meerdere zaken af. De installaties moeten ook allemaal gaan draaien en een vergunning krijgen. En de weersomstandigheden in het voorjaar hebben ook invloed op de afzet van mest.”

Een daling van de mestafzetkosten is zeker welkom. De mestafzetprijzen zijn gestegen van 13,80 euro in 2010 naar 17,30 euro in 2015 en zelfs 20 euro in 2016. Mede door de groei van de bedrijven stegen daardoor de mestafzetkosten per bedrijf naar 42.000 euro in 2015 en 52.000 euro in 2016.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer