Mestverwerker+Houbraken+naar+Hapert
Nieuws
©

Mestverwerker Houbraken naar Hapert

Een nieuwe mestverwerkingsinstallatie met een capaciteit van 250.000 ton wil Wout Houbraken realiseren op het Kempisch Bedrijvenpark in Hapert. Houbraken is hierover in overleg met de provincie Noord-Brabant.

Een nieuwe mestverwerkingsinstallatie met een capaciteit van 250.000 ton wil Wout Houbraken realiseren op het Kempisch Bedrijvenpark in Hapert. Houbraken is hierover in overleg met de provincie Noord-Brabant.

Momenteel heeft Houbraken een mestverwerkingsinstallatie draaiende in Bergeijk. Met de vergunning van die installatie loopt het niet soepel. Houbraken wil al lange tijd uitbreiden naar 120.000 of 200.000 ton. Maar tot nu toe reikt de vergunning niet verder dan tot 25.000 ton. Wel kreeg Houbraken vorig jaar de tijdelijke vergunning om 75.000 ton mest te verwerken om zo de bestaande klanten te helpen.

Omdat het met de vergunning in Bergeijk niet wil vlotten heeft Houbraken gezocht naar andere opties. “Want zeker nu het verwerkingspercentage is gestegen naar 59 procent is er nog meer verwerkingscapaciteit nodig.” Op het Kempisch Bedrijvenpark in Hapert zijn er in principe mogelijkheden om een mestverwerkingsinstallatie te bouwen. Houbraken wil daar een installatie plaatsen van 250.000 ton.

Die installatie staat er natuurlijk niet zomaar. Het zal volgens Houbraken minimaal twee jaar kosten: één jaar voor de vergunning en één jaar voor de bouw. “In tussentijd moet het dan mogelijk blijven om de installatie in Bergeijk door te laten draaien. Ten eerste om de varkenshouders een oplossing te bieden. Ten tweede is het nodig om de nieuwe technieken die we willen inzetten te testen. In Hapert willen zoveel mogelijk waarde uit de mest halen, om zo de verwerking betaalbaar te houden.”

Als de installatie in Hapert er komt, zal de verwerking in Bergeijk teruggaan naar 25.000 ton. Volgens Houbraken zou het nog steeds mogelijk moeten zijn om in Bergeijk nog uit te breiden naar zo’n 100.000 ton. “Dat komt de betaalbaarheid van de verwerking ten goede en het levert voor de omgeving geen grote belasting op qua aantal vervoerbewegingen.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer