Werken+aan+optimaal+ketenresultaat
Achtergrond
©

Werken aan optimaal ketenresultaat

Nieuwe dingen oppakken, dat maakt het leven interessanter, vindt Abe Huisman, directeur R&D bij varkensfokkerijorganisatie Hypor. Wereldwijd legt het bedrijf, onderdeel van Hendrix Genetics met de hoofdvestiging in Boxmeer, zich toe op het produceren van de best te verwaarden slachtvarkens voor met name integraties. “Wij stemmen ons selectiebeleid af op het op optimaal ketenresultaat van de klant.”

Fokkerij is sturen op resultaat op de lange termijn. Alles draait daarbij om het uitsluiten van fouten, zegt de als geneticus opgeleide Huisman. “Het is een mooie combinatie van biologie en statistiek. Spelen met data en die benutten om betere beslissingen te kunnen nemen en resultaten de gewenste richting op te sturen. Tegenwoordig berekenen computers met enorme rekenkracht de fokwaardes, maar je moet het als geneticus wel allemaal snappen.”

Jarenlang knutselde hij bij Hypor aan het toepassen van genomic selection in de varkensfokkerij. In 2012 heeft die techniek zijn intrede gedaan bij het selecteren van de beste fokvarkens. Daarnaast was hij vanuit Hendrix Genetics betrokken bij het opzetten van het project Breed4Food, een samenwerking tussen Wageningen Universiteit & Research en vier internationaal opererende fokkerijorganisaties.

Vanuit de inhoudelijke en technische kant van de fokkerij veranderde Huisman in 2014 van functie. Als directeur R&D heeft hij nu andere taken en verantwoordelijkheden zoals het aansturen van mensen en het zetten van het fokkerijbeleid bij Hypor. “Van de teams in de verschillende landen waar de fokkerij wordt gedaan moet ik de neuzen dezelfde kant op krijgen. In de 40 jaar dat Hypor bestaat zijn veel bedrijven met uiteenlopende werkculturen en organisatiestructuren samengevoegd. De werkzaamheden standaardiseren is mijn grootste uitdaging. Zoiets duurt jaren.”

Reizen beslaat ongeveer een kwart van zijn werktijd. De hele aardbol gaat hij over om klantenrelaties te onderhouden en nieuwe op te bouwen. “Geen dag is hetzelfde, terwijl ik me vroeger maandenlang kon verdiepen in één onderzoeksvraag. In de hectiek van alledag maak ik me niet druk over dingen waar ik geen grip op heb. Ik denk altijd goed na en heb mijn plan helder voordat ik in actie kom. Ik zet liever één stap goed dan vijf stappen tegelijk en half goed.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer