Optimaliseren+rondom+insemineren
Achtergrond
©

Optimaliseren rondom insemineren

Kennissessie Dekmanagement

Meer dan 90 procent dracht en 15 uniforme biggen bij de geboorte vraagt om een optimaal management rondom het insemineren. Het is niet simpelweg een kwestie van suikers bijvoeren, of de zoekbeer even snel voor de zeugen langs laten lopen. Tijdens de Kennissessie inseminatiemanagement gaan we dieper in op het optimaliseren van al die aspecten.

Goed voeren tijdens de hele cyclus
De voerstrategie rondom de bronst is essentieel voor goede inseminatieresultaten. Flushen, suikers bijvoeren, we doen het allemaal of hebben het geprobeerd. Maar het is volgens Geert Wouters van Fransen Gerrits niet genoeg. Het gaat het om goed voeren tijdens de gehele cyclus. Gelten vragen daarbij om een geheel eigen voerstrategie om hen een zo goed mogelijke start geven. Op de Kennissessie is er ruimte voor discussie over voerstrategieën rondom de inseminatie en wat daarbij de uitgangspunten zijn.

Optimaal inseminatiemanagement
Kennis van de hormoonhuishouding van een zeug helpt bij een goed inseminatiemanagement. Arno Joosten van Topigs Norsvin vertelt hoe je die hormonen kunt sturen: Wat je moet doen en vooral ook wat je niet moet doen. Hij ondersteunt dat met behulp van veel beeldmateriaal en onderzoeksresultaten. Hij gaat met de groep in gesprek over de werkzaamheden in de inseminatiestal en hoe de optimale inrichting eruit ziet. Ook de huisvesting van de beer en looplijnen bij bronstcontrole komen daarbij aan bod.

Wat zeggen data?
Veel bedrijven verzamelen allerhande data rondom de vruchtbaarheid. Maar wat kun je nu met die data doen en welke kengetallen zijn nu écht van belang. Arno Joosten gaat hierover uitgebreid in gesprek.

Optimaliseren inseminatiemoment
Alle stadia van bronst en het insemineren zijn te zien in de leerzame film van Varkens KI Nederland. Dat is de start van de workshop die Lei Timmermans (Zuid) en Anton Oudenampsen (Noord) verzorgen. Samen met de groep ga jee in gesprek over de herkenning van de verschillende bronststadia en wat het meest optimale inseminatiemoment is. Je krijgt praktische tips die je direct toe kunt passen op het eigen bedrijf.

Workshop voeding
In de workshop van Geert Wouters komt de voeding van de zeug opnieuw aan bod. Wat heeft een zeug nu daadwerkelijk nodig rondom het spenen? Hoe beoordeel je voercurves en samenstelling? Aan de hand van stellingen deel je zoveel mogelijk kennis en ervaringen in de groep. Je leert over het bepalen van de conditie en de invloed van voerstrategie daarop. Maar ook over voermaatregelen die je kunt nemen om de brons optimaal te laten verlopen.

Meld je hier aan voor de Kennissessie Dekmanagement

Bekijk hier de uitnodiging met onder andere het programma

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer