Beter+inzicht+gezondheidsstatus
Nieuws
©

Beter inzicht gezondheidsstatus

?De eisen voor de vermelding van de gezondheidsstatus van de Topigs Norsvin fokbedrijven zijn sinds 1 januari 2017 aangescherpt. Een fokbedrijf krijgt nu alleen een vermelding in de GH-status als het geheel vrij is van één of meer van de drie belangrijke varkensziekten.

De eisen voor de vermelding van de gezondheidsstatus van de Topigs Norsvin fokbedrijven zijn sinds 1 januari 2017 aangescherpt. Een fokbedrijf krijgt nu alleen een vermelding in de GH-status als het geheel vrij is van één of meer van de drie belangrijke varkensziekten.

Tot vorig jaar hanteerde Topgis Norsvin twee vermeldingen voor de gezondheidsstatus van de fokbedrijven. De SPF- en de TG-status. De benaming SPF-status blijft bestaan. Het betekent dat een bedrijf vrij is van PRRS, Mycoplasma hyopneumoniae en App. Natuurlijk bovenop de andere belangrijke ziekten als snuffelziekte schurft, Brachyspira en de aangifteplichtige ziekten.

De TG-status vervalt. Die gaf volgens Roy Strikkeling Marketing & Projectmanager van Topigs Norsvin, niet genoeg duidelijkheid naar de afnemers toe. “De status gaf bijvoorbeeld aan dat een ziekte weinig aanwezig was op het bedrijf. Dat gaf voor de afnemers nog geen zekerheid.”

Topigs Norsvin stapt over op de GH-status (gezondheidsstatus). “Een fokbedrijf krijgt nu alleen een vermelding als het echt geheel vrij is van de ziekte”, zegt Strikkeling. “Het fokbedrijf valt voor die ziekten dan ook onder de strengere bloedmonitoring, zoals die voor SPF-bedrijven geldt. Op de GH-status kun je nu zien of een bedrijf vrij is van één, twee, of drie van de belangrijke varkensziekten. Als het vrij is van drie ziekten, dan heeft het bedrijf dus een SPF-status.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer