Deel+winst+op+naam+Topigs%2Dleden
Nieuws
©

Deel winst op naam Topigs-leden

Leden van Coöperatie Topigs krijgen een deel van de winst uitgekeerd op naam. Dat gebeurt voor het eerst in mei 2017 op basis van de omzet van 2016. Dat maakte voorzitter John Lorist bekend tijdens het Topigs Norsvin Event.

Leden van Coöperatie Topigs krijgen een deel van de winst uitgekeerd op naam. Dat gebeurt voor het eerst in mei 2017 op basis van de omzet van 2016. Dat maakte voorzitter John Lorist 1 november bekend tijdens het Topigs Norsvin Event in Apeldoorn.

De doelstelling van Coöperatie Topigs is en blijft volgens Lorist dat je samen meer kunt bereiken op fokkerijgebied dan alleen. “Vanuit dat doel zijn ooit de Varkensstamboeken opgericht en is uiteindelijk fokkerij-organisatie Topigs Norsvin ontstaan, met Cooperatie Topigs als belangrijkste aandeelhouder. De winst van Topigs Norsvin werd tot nu toe altijd teruggestopt in de organisatie door te investeren in Research & Development. Met als positief effect voor de leden-varkenshouders van de Coöperatie de betere prestaties van de varkens.”

Om de leden varkenshouders beter te betrekken bij Coöperatie Topigs speelde al lang het idee om de leden ook op een andere wijze te belonen. Lorist: “De Coöperatie is ook een zakelijk bedrijf dat win-win moet opleveren. De Coöperatie heeft er baat bij dat de leden zaken doen met de Coöperatie en de leden moeten hier ook profijt van hebben.”

Twee jaar geleden is besloten om dat ook werkelijk in te vullen. De invulling had nogal wat voeten in aarde, want het moet bijvoorbeeld worden goedgekeurd door de AFM en Belastingdienst. De eerste fase gaat nu in. Leden-varkenshouders die sperma en/of gelten van Topigs Norsvin afnemen krijgen zeugenequivalenten. Per doses sperma is dat 0,2 equivalent. Per fokgelt zijn dan 2,5 equivalenten. Met die equivalenten bouwen de leden in de eerste vijf jaar vermogen op naam op. Dat zal de eerste vijf jaar niet verhandelbaar zijn. Over vijf jaar gaat dan de volgende fase in en zal er bijvoorbeeld dividend aan de leden worden uitgekeerd. Varkenshouders krijgen daarbij een premie voor trouw: als ze jaar op jaar sperma en/of gelten afnemen van Topigs Norsvin kan die premie oplopen naar 50 procent.

Om alles in goede banen te leiden is Thea Verbruggen als Coöperatie Manager aangesteld. Ze onderneemt meer stappen om de betrokkenheid met de leden te vergroten. Zo is er een ledenplatform waar leden bijvoorbeeld alle informatie over de ledenequivalenten kunnen terugvinden en waar ze onderling informatie kunnen uitwisselen. Daarnaast heeft Verbruggen intensief contact met de ledenraadsleden. "Omdat de ledenraad de leden vertegenwoordigt is het belangrijk om de relatie tussen ledenraadsleden en leden intensiveren."

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  2° / -2°
  90 %
 • Maandag
  2° / 0°
  90 %
 • Dinsdag
  4° / 2°
  85 %
Meer weer