Beloning+voor+zes+jaar+ziektevrij
Nieuws
©

Beloning voor zes jaar ziektevrij

Supergaaf, vindt Frank van de Pavert het winnen van de wisselbokaal Hogere Varkensgezondheid. Op het elfde symposium Hogere Varkensgezondheid kreeg hij die prijs voor het feit dat hij al zes jaar laat zien dat je ook in een varkensdicht gebied ziektevrij kunt blijven.

Supergaaf, vindt Frank van de Pavert het winnen van de wisselbokaal Hogere Varkensgezondheid. Op het elfde symposium Hogere Varkensgezondheid kreeg hij die prijs voor het feit dat hij al zes jaar laat zien dat je ook in een varkensdicht gebied ziektevrij kunt blijven.

In 2011 werden er op het bedrijf van Frank en Bianca van de Pavert flinke stappen gezet. Alle zeugen gingen van het bedrijf, het werd schoongemaakt, verbouwd, voorzien van luchtfiltering en daarna werd het herbevolkt met Deens fokmateriaal met een hoge gezondheidsstatus. De luchtfiltering is een van de maatregelen om de hoge gezondheidsstatus vast te houden, naast strikte externe en interne biosecurity maatregelen. Zo is de afvoer van mest zo ver mogelijk van het bedrijf af geplaatst.

Tot op heden heeft Van de Pavert zijn subfokbedrijf met 750 zeugen, vrij kunnen houden van PRRS, Mycoplasma en App, ook al ligt het in Wehl in een varkensdicht gebied. “Dat komt niet alleen door alle maatregelen. Onze complimenten gaan ook zeker naar onze medewerkers, zonder een goede discipline was het niet gelukt.”

Een hoge gezondheidsstatus is volgens de winnaar niet alleen goed zijn eigen bedrijf maar ook voor de varkenssector. “Door een hoge gezondheidsstatus van de fokkerij, hebben alle varkensbedrijven daar profijt van. Een hoge gezondheidsstatus maakt het mogelijk om zo min mogelijk antibiotica te gebruiken. En het zorgt voor werkplezier.”

Naast winnaar Van de Pavert waren Hans Verhoeven en Mart Smolders genomineerd voor de prijs. Mart Smolders voor de Hy-Care rendementsstal van MS Schippers. Met die stal wil hij laten zien dat je ook in een bestaande stal maatregelen kunt nemen om de ziektedruk en daarmee het antibioticagebruik fors kunt verlagen. Waarbij de technische resultaten verbeteren en de varkenshouder er financieel voordeel bij heeft.

Hans Verhoeven werd genomineerd vanwege de antibiotica-vrij leven keten van KDV. Deze keten bestaat inmiddels 20 jaar met als doel een beter dierenwelzijn, gezondheid en milieu. Nieuwste wapenfeit is de antibioticavrij leven keten. Met behulp van elektronische oormerken krijgen afnemers de garantie dat het vlees afkomstig is van varkens die hun hele leven lang nooit antibiotica hebben gehad. En de varkenshouders krijgen individuele gegevens van hun dieren terug.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer